Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul anunță sancţiuni ca răspuns împotriva UE

© AP Photo / Ronald Zakimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2022
Abonare
Iranul a impus sancțiuni ca răspuns împotriva unui număr de oficiali, instituții de presă și ONG-uri din UE, susţinând că personalităţi și instituții din bloc alimentează revoltele din țară.
CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Într-o declarație de miercuri, citată de RT, Ministerul de Externe al Teheranului a condamnat Bruxelles-ul pentru că a vizat entități din Iran prin sancțiuni la începutul acestei luni.
Ministerul a anunțat impunerea unor măsuri de răspuns împotriva părților care sunt implicate în „încurajarea și incitarea terorismului, violenței și urii”, care ar fi cauzat revolte și atacuri teroriste în Iran.
Lista organizațiilor cuprinde mai multe instituții de presă, inclusiv Deutsche Welle Persian, a Germaniei, și RFI Persian a Franței. Iranul a sancționat, de asemenea, o serie de ONG-uri, cum sunt Liga Internațională Împotriva Rasismului și Antisemitismului, finanțată de Franța.
Printre persoanele de pe lista neagră se numără figuri de top din organizațiile sancționate, precum și unii oficiali europeni, inclusiv europarlamentari, parlamentari francezi și șefi ai municipalităților franceze. Totodată, Teheranul a impus restricții asupra a două personalități de rang înalt din redacția ziarului german Bild.
Drapelul de stat al Poloniei și al Uniunii Europene  - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2022
Internațional
Polonia va cere Rusiei despăgubiri pentru „pagubele cauzate de Uniunea Sovietică”
Măsura împiedică persoanele sancționate să călătorească în Iran. Orice proprietate a persoanelor și grupurilor de pe listă în jurisdicția iraniană ar fi confiscată.
Pe 17 octombrie, UE a impus sancțiuni împotriva unor organizații și oficiali iranieni, pe care Bruxelles-ul i-a acuzat de încălcarea drepturilor omului. Măsura a venit în urma unor proteste de amploare în ţară, care au fost declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției.
Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de poliția morală din Iran și a murit câteva ore mai târziu. Autoritățile au spus că avea o afecțiune medicală preexistentă care s-a dovedit a fi fatală, dar unii membri ai familiei ei au susținut că ar fi fost bătută până la moarte.
Sancțiunile UE au vizat filiala de poliție, denumită oficial Gasht-e-Ershad (Patrula de îndrumare), precum și organizațiile implicate în răspunsul Iranului la protestele și revoltele în masă. O declarație a Ministerului de Externe iranian a descris aceste sancțiuni ca fiind „fără temei” și ca un amestec în afacerile interne ale Iranului.
Fluxul de știri
0