Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Poliția a ridicat o parte din corturile protestatarilor din fața Procuraturii Generale

© Sputnik / Rodion ProcaProtest Partidul ȘOR
Protest Partidul ȘOR - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Abonare
Poliția a evacuat zeci de corturi în care protestatarii au stat noaptea trecută la sediul Procuraturii Generale.
CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Un nou protest al opoziției, organizat de Partidul ȘOR, a avut astăzi în fața Procuraturii Generale. Aceștia se aflau acolo încă din timpul nopții și își instalase un mic orășel de corturi.
La orele 13:00, o parte dintre protestatari au mers la Curtea de Apel Chișinău pentru a o susține pe deputatul partidului Șor, Marina Tauber, unde urma să anunțe dacă aceasta va reveni în arest la domiciliu sau va rămâne sub control judiciar. În jurul orei 15:20, Curtea de Apel Chișinău a decis ca Tauber să revină în arest la domiciliu.
Înainte de a anunța decizia, cei prezenți la protest au scandat „Libertate deținuților politici”, „Jos justiția de buzunar”, „Jos dictatorii”.
Între timp, în fața Procuraturii Generale s-au deplasat mai multe mașini de poliție. Forțele de ordine au ridicat aproximativ 30 de corturi sub pretextul că nimeni nu se afla în ele.
Acțiunea a avut loc sub pretextul desfășurării unor controale privind siguranța protestatarilor
Deși unii manifestanți au explicat că este vorba de adăposturi pentru cei care înoptează în fața instituției și care au mers la magazin, pentru a cumpăra alimente, polițiștii au acționat fără menajamente. Corturile au fost aruncate în basculante și transportate la inspectoratul de de poliție, Printre cei care au evacuat corturile erau și agenți îmbrăcați în civil.
Ulterior, oamenii legii au îndeamnat protestatarii să nu admită prezența copiiilor minori la acțiunea de protest.
În această dimineață, fracțiunea parlamentară a Partidului ȘOR a înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care cere ca polițiștilor, care asigură ordinea publică în timpul protestelor, să le fie acordate suplimentar câte 3000 de lei, pentru fiecare zi în care sunt nevoiți să stea la datorie, în afara programului de lucru.
„De mai bine de șase săptămâni, în Chișinău, au loc proteste în regim nonstop. De multe ori, aceste evenimente se petrec în zilele de odihnă sau în afara programului de lucru, inclusiv noaptea. După cum bine știți, în astfel de cazuri, polițiștii sunt scoși la lucru, de multe ori cu tot efectivul, pentru a asigura ordinea publică. Repet: acești oameni sunt forțați să lucreze inclusiv atunci când ceilalți cetățeni au zi liberă, adică sunt scoși de lângă familiile lor din case pe alertă și puși să stea în frig, în stres, pentru perioade nedeterminate de timp”, a spus Marina Tauber.
Potrivit ei, protestele necesită cea mai mare implicare din partea forțelor de ordine, iar polițiștii, în acest caz, sunt supuși unor presiuni uriașe atât din partea puterii politice, cât și din partea cetățenilor care protestează.
Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Politică
Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, revine în arest la domiciliu
Fluxul de știri
0