Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Batrîncea: Ambasada și Consulatul Moldovei la Moscova, lipsă acută de personal

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Batrîncea
Vlad Batrîncea - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2022
Abonare
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, care este și unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor, a acuzat autoritățile de la Chișinău că au lăsat în voia sorții Ambasada și Consulatul țării noastre la Moscova.
CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Vlad Batrîncea a ținut astăzi un briefing de presă în car a făcut bilanțul vizitei sale oficiale de săptămâna trecută la Moscova, unde a avut mai multe întrevederi în Guvernul Federației Ruse și în Duma de Stat.
Vlad Batrîncea a spus că la Moscova el s-a întâlnit și cu reprezentanții diasporei moldovenești din Federația Rusă. Batrîncea spune că potrivit datelor Ambasadei noastre, la Moscova avem peste 200 de mii de moldoveni, iar, în general, în Federația Rusă – peste 400 de mii de moldoveni. “Sunt cetățenii noștri și Republica Moldova trebuie să aibă grijă de acești cetățeni”, afirmă deputatul socialist.
Dar iată că moldoveni de la Moscova i s-au plâns că au fost uitați de autoritățile de la Chișinău. Și asta pentru că Ambasada și Consulatul de acolo nu dispune de suficienți angajați ca să le presteze serviciile consulare necesare.
“Am discutat cu liderii diasporei care ne-au spus că au fost uitați. Avem o ambasadă și un consulat care sunt epuizate deoarece nu au personalul necesar pentru a oferi susținere tuturor cetățenilor moldoveni din Moscova și din întreaga Federație rusă. Am aflat că ei au nevoie de susținere inclusiv în ceea ce ține de serviciile IT, ca să poată presta servicii cetățenilor noștri”, a spus Batrîncea.
“Din cauza lipsei de personal la Ambasadă și Consulat, cetățenii moldoveni nu-și pot obține actele necesare, documentele temporare, pașapoartele albe și respectiv au probleme cu aflarea lor legală în Federația Rusă”, a mai spus Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului a făcut apel către ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, să ajute Ambasada și Consulatul de la Moscova în prestarea serviciilor cetățenilor. “Sper să am și o întrevedere cu domnul ministru Popescu ca să vedem cum putem și cetățenii noștri, și Ambasada și Consulatul”, a spus fruntașul socialist.
Batrîncea a spus că moldovenii din Federația Rusă sunt astăzi într-o situație complicată și aceasta a fost complicată și mai mult de anularea liniei aviatice Chișinău-Moscova, iar zborurile pe alte linii, prin țări terțe, sunt foarte scumpe.
Amintim că în data de 17 octombrie, în cadrul vizitei de lucru în Federația Rusă, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, împreună cu Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, a avut o întrevedere cu Veaceslav Makarov, vicepreședintele fracțiunii “Rusia Unită”, precum și cu deputați ai Dumei de Stat, membri ai grupului pentru relațiile cu Parlamentului Republicii Moldova, condus de deputatul fracțiunii “Rusia Unită”, Artem Turov.
Potrivit unui comunicat de presă emis la acel moment de Partidul socialiștilor, părțile au remarcat importanța menținerii și dezvoltării dialogului dintre statele noastre la toate nivelurile.
“Trebuie să reluăm cooperarea interparlamentară în interesul popoarelor și a economiei noastre”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Discuția s-a axat pe starea actuală a relațiilor moldo-ruse, problemele și dificultățile existente în diverse domenii.
Reprezentanții PSRM și-au exprimat încrederea privind necesitatea revenirii și intensificării relațiilor bilaterale, fapt care a asigurat dezvoltarea cu succes a sectoarelor cheie ale economiei moldovenești.
Oficialii au fost unanimi în opinia privind oportunitatea unei abordări prietenoase și pragmatice în soluționarea tuturor problemelor de pe ordinea de zi, convenind să mențină o cooperare strânsă pe toate platformele interpartinice și interparlamentare.
Tot în acea zi, Vlad Batrîncea, și Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, au avut o întrevedere cu Leonid Kalașnikov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții.
Părțile au subliniat importanța respectării statutului constituțional de neutralitate al Republicii Moldova, remarcând necesitatea menținerii păcii și stabilității în Republica Moldova și neadmitere a implicării acesteia în orice scenariu militar.
Vlad Batrîncea a subliniat că poporul Republicii Moldova se află într-o situație foarte dificilă din cauza crizei economice și energetice actuale și s-a adresat autorităților Federației Ruse cu solicitarea de a contribui la revizuirea prețurilor la gaze pentru partea moldovenească în vederea susținerii cetățenilor Moldovei.
În cadrul discuției a mai fost menționată importanța reluării de către Republica Moldova a relațiilor comercial-economice cu Federația Rusă, a revenirii produselor moldovenești pe piața rusă și asigurării accesului pe această piața pentru toți producătorii din Moldova.
Protest al opoziției la Președinția Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2022
Politică
Ilan Șor: Am decis să înființăm un tribunal al poporului
Fluxul de știri
0