Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

”Postfasciștii” de la Roma dau asigurări că rămân foarte euro-atlantici

© AFP 2024 / Andreas Solaroimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2022
Abonare
Un guvern pentru liniștea Bruxellesului? Giorgia Meloni a prezentat componența noului cabinet, cu cel puțin două nume menite să liniștească îngrijorările Comisiei Europene și cancelariilor vestice.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Giorgia Meloni, lidera coaliției formate din partidele Fratelli d’Italia, Lega Nord și Forza Italia, a anunțat, după desemnarea sa de către președintele Italiei, Sergio Mattarella, ca premier al guvernului, componența noului executiv italian.
Deși coaliția de trei partide a fost acuzată în timpul campaniei electorale că este mai degrabă eurosceptică și chiar ”postfascistă”, iar eticheta de „extrema dreaptă” nu a lipsit pe numele acestei coaliții, Meloni a transmis mai multe mesaje că suveranismul coaliției va fi unul bine temperat.
Matteo Salvini, șeful Ligii antiimigrație, revine în funcția de vicepremier pe care o deținuse deja după alegerile din 2018, când partidul său a format un guvern cu populiștii din Mișcarea 5 Stele. Însă la conducerea Ministerului Economiei, va fi numit Giancarlo Giorgetti, o figură puternică din cadrul Lega Nord, descrisă ca fiind fața moderată și pro-europeană a partidului. Italia este, din punct de vedere economic, unul din ”uriașii cu picioare de lut” ai Uniunii Europene, gradul ridicat de îndatorare al țării, ca și dificultățile economice, oferind doar scenarii îngrijorătoare.
Giorgetti a fost și un susținător loial al premierului demisionar Mario Draghi până la căderea guvernului acestuia, din care a făcut parte ca ministru pentru dezvoltare economică. Iar Mario Draghi a fost tocmai expresia tehnocrației bruxelleze și loialității față de directivele euro-atlantice.
Și diplomația italiană va încăpea pe mâinile unui euro-atlantist. Antonio Tajani, fost președinte al Parlamentului European și membru al Forza Italia, devine ministru de Externe, oferind garanția că Italia nu va face un joc diferit de Bruxelles în ceea ce privește politica externă și mai ales administrarea crizei din Ucraina.
Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, este așteptată săptămâna viitoare să își țină discursul politic în fața ambelor camere ale parlamentului, unde guvernul său va trebui să obțină votul de încredere înainte ca coaliția sa guvernamentală să își poată începe oficial activitatea.
protest - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2022
Politică
Protest la Judecătoria Ciocana: Oamenii au cerut "Libertate deținuților politici"
Fluxul de știri
0