Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Bloomberg: Rusia nu va participa la Summitul nuclear de la Washington

© Sputnik / Sergey Krivosheev / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanții ruși nu vor mai participa la o viitoare întrunire pe tema energiei nucleare în capitala SUA, a informat joi Bloomberg, citând Agenția Internațională de Energie Atomică.
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) nu a oferit nicio explicație pentru modificarea programului.
Un oficial care şi-a păstrat anonimatul, de la agenția AIEA, a declarat că personalităţi de top de la compania energetică de stat de la Moscova, Rosatom, și de la principala sa autoritate de reglementare industrială, Rostechnadzor, au fost „eliminaţi” de pe lista de vorbitori din cadrul ședinței, declarând pentru Bloomberg că „[detaliile legate de] participarea la conferință se pot schimba din cauze programatice sau din motive personale”, fără a da alte explicaţii.
„Suntem convinşi că programul actual va asigura o conferință de succes”, a adăugat oficialul, spunând că subiectul şedinţelor se va referi la „rolul energiei nucleare și contribuția acesteia la securitatea energetică”.
Raționamentul din spatele deciziei rămâne neclar, întrucât AIEA nu a specificat dacă reprezentanții ruși au fost eliminați de pe ordinea de zi împotriva voinţei lor sau au refuzat să participe în mod voluntar. Rosatom și AIEA nu au răspuns imediat la cererea RT de a primi clarificări.
Deşi un document de informare din iunie despre eveniment îi prezintă pe primul director general adjunct al Rosatom, Kirill Komarov, și președintele adjunct al Rostechnadzor, Aleksei Ferapontov, ca făcând parte din lista de vorbitori, numele lor nu mai apar în programul actual pentru conferință.
Tourists reflected in a EU logo - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Internațional
Negocieri UE pe tema inflației prețurilor la energie
Mai mulți noi vorbitori au fost adăugați pe listă, printre care cofondatorul Microsoft, Bill Gates, secretarul american pentru Energie Jennifer Granholm, precum și oficiali din domeniul nuclear din China, Polonia, Africa de Sud și Argentina.
Deși inginerul rus în domeniul nuclear Mihail Chudakov conduce Departamentul de Energie nucleară al AIEA, agenția „a refuzat să comenteze” dacă va participa la evenimentul de săptămâna viitoare, potrivit Bloomberg.
Doi oficiali americani care au dat anterior ziarului declaraţii sub anonimat, au spus că prezența Moscovei la ședința AIEA ar fi un „coșmar diplomatic”, întrucât Casa Albă a încercat luni întregi să impună sancțiuni suplimentare împotriva Rosatom.
De asemenea, oficiali au observat că, potrivit termenilor unui acord în legătură cu ţara-gazdă, Statele Unite sunt obligate să invite delegații din toate statele membre ale AIEA și au spus că orice efort de a exclude Rusia ar putea crea probleme cu alte ţări interesate de tehnologiă nucleară rusească, având în vedere că Rosatom rămâne cel mai mare exportator de reactoare nucleare și combustibil din lume.
Fluxul de știri
0