Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Negocieri UE pe tema inflației prețurilor la energie

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaTourists reflected in a EU logo
Tourists reflected in a EU logo - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Abonare
Cetățenii UE pot ”sta liniștiți”: liderii Uniunii au agreat, după negocieri ce au durat până la ora 2 dimineața, o ”foaie de parcurs” care va duce, spun ei, la stoparea creșterii prețurilor la energie.
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Se pare că ceea ce va conține această ”foaie de parcurs” va fi însă negociat abia săptămânile viitoare.. La finalul unor negocieri dure, UE a dorit să prezinte un front unit. Cu toate acestea mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile, pentru că după acordul de principiu al șefilor de state urmează runde de negocieri între specialiști.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar că, dacă miniştrii energiei nu ajung să se înţeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al şefilor de stat.
"Avem acum o foaie de parcurs foarte bună", a subliniat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la "un acord asupra unui pachet de măsuri" care urmează să fie "tratate cu fineţe”.
Un câștigător a fost, totuși. Viktor Orban a anunțat pe o rețea de socializare că a reușit să impună interesele Ungariei. Astfel, plafonarea prețului la gaze naturale impusă de UE, nu se va aplica acordurilor dintre Ungaria și Gazprom.
lampă - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Economie
Am putea rămâne fără lumină! Sunt anunțate posibile deconectări de la energie
”Am convenit că, chiar dacă va exista un plafon de gaze în Europa, acesta nu va afecta contractele pe termen lung, fără de care aprovizionarea cu gaze a Ungariei ar fi imposibilă peste noapte. Cu alte cuvinte, am fost exceptați de la plafonul de gaze, astfel încât acesta să nu amenințe siguranța aprovizionării cu gaze a Ungariei.
De asemenea, am convenit că, chiar dacă va exista o achiziție comună de gaze în Europa, aceasta nu va fi obligatorie pentru Ungaria. Acest lucru înseamnă că toate opțiunile de achiziție rămân deschise pentru noi. Acest lucru este important, deoarece putem reduce prețul energiei în Ungaria doar dacă există mai multe surse disponibile și mai multă concurență pe piața ungară a energiei.
A fost o bătălie lungă, dar am reușit să apărăm interesele Ungariei. Vom continua mâine!”, a scris Viktor Orban, se pare că singurul politician UE care a obținut ceva concret de pe urma acestui summit.
Evident, singura ”foaie de parcurs” care ar putea să scoată Uniunea din criză are doar doi pași: 1. Ridicarea sancțiunilor economice impuse Federației Ruse și 2.Încetarea alimentării, din resursele europenilor de rând, a războiului din Ucraina.
Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Internațional
Aproape toate țările NATO sunt de acord cu extinderea Alianței, spune Stoltenberg
Fluxul de știri
0