Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Am putea rămâne fără lumină! Sunt anunțate posibile deconectări de la energie

© Pixabay / Pexelslampă
lampă - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Abonare
Încep deconectările de la energia electrică din cauza deficitului de energie.
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Premier Energy anunță despre semnalarea deficitul de energie electrică în Republica Moldova, în special în orele de vârf. Pentru ziua de vineri 21 octombrie, furnizorul a fost notificat oficial de către Energocom despre existența unui deficit de energie de 284 MWh. În acest context, furnizorul spune că sunt posibile deconectări de la lumină.
Potrivit responsabililor, în această situație critică din cauza deficitului de putere în condițiile stării de alertă în sectorul electroenergetic instituită de Comisia Situații Excepționale, Operatorul Sistemului de Distribuție, Premier Energy Distribution, poate primi comanda de limitare a consumului până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai.
„În cazul recepționării comenzii de limitare cu o anticipare suficientă de timp, Premier Energy Distribution va informa consumatorii prin intermediul canalelor sale de comunicare (pagina web, Facebook, Telegram), precum şi direct prin email conform bazei sale de date. La fel, compania va expedia notificări autorităților administrațiilor publice locale cu informarea localităților sau sectoarelor afectate”, se menționează într-un comunicat al Premier Energy.
În acest context, compania reiterează importanța raționalizării consumului de energie pe tot parcursul zilei, dar în special în orele de vârf ale diminețiii 6:00-10:00 şi serii 18:00-23:00.

Ce poate face fiecare consumator:

să reducă la minim consumul de energie electrică prin renunțarea la utilizarea căminelor, aparatelor de aer condiționat , boilerelor, fierbătoarelor, cuptoarelor și plitelor electrice, a mașinilor de spălat, a uscătoarelor, fiarelor de călcat, a aspiratoarelor și a altor electrocasnice cu consum mare de energie;
să deconecteze de la priză televizoarele, calculatoarele și toate celelalte aparate electrice cu regim de așteptare atunci când nu le foloseşte;
să nu uite lumina aprinsă atunci când nu are nevoie de ea;
să-şi programeze activitățile cu consum mare de energie în alte ore decât cele de vârf.
un îndemn pentru întreprinderile din sectorul industrial consumatoare de energie este să revadă procesele de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23:00-7:00.
Electricitate  - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Economie
Spînu: Vom cumpăra energie electrică din România
Fluxul de știri
0