Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Instituirea legii marțiale: Ce se schimbă pentru Rusia și CSI

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 21.10.2022
Abonare
Legea marțială în patru regiuni rusești, impusă prin decret prezidențial pe 20 octombrie, influențează tactica operațiunilor militare, mobilizarea și organizarea Forțelor Armate, a economiei și societății Federației Ruse.
Totul - pentru soluționarea operativă a sarcinilor strategice ale operațiunii militare speciale în Ucraina. În plus, acest lucru scoate în evidență absurditatea politicii „multivectoriale” în spațiul CSI.
Pe 19 octombrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind impunerea legii marțiale în republicile Donețk și Lugansk, regiunile Zaporojie și Herson. În aceeași zi, Consiliul Federației a aprobat în unanimitate acest document.
Pe teritoriul celor patru regiuni menționate au loc de mai multe luni acțiuni de luptă, astfel că starea de război s-a constituit de facto. Nu mai surprinzi pe nimeni cu puncte de control și verificări ale documentelor pe drumurile din Donbass. În regiunea Herson puterea va deveni complet militară și ar putea fi modificat cadrul actual al stării de asediu (de la ora 22:00 până la ora 05:00). Însă noul statut se referă într-un fel sau altul la întreaga Rusie, și chiar la țările CSI.
În regiunile învecinate cu Ucraina și noile teritorii ale regiunilor (Crimeea și Sevastopol, ținutul Krasnodar, regiunile Belgorod, Briansk, Voronej, Kursk și Rostov), ​​a fost impus „nivelul mediu de reacție”. Restul regiunilor din Districtul Federal Central și Districtul Federal de Sud se află în zona de alertă sporită.
Pe întreg teritoriul Rusiei este introdus nivel de bază de pregătire (consolidarea protecției ordinii publice, a obiectivelor importante, un regim special de activitate a transportului, energeticii și comunicațiilor). Legea marțială se referă în primul rând la structurile de forță și cele de stat. S-ar putea ca majoritatea populației din Rusia să nu observe schimbări exterioare.
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2022
Rusia
Zaharova: Rusia este gata să livreze alimente și îngrășăminte
Decretul permite guvernului Federației Ruse și autorităților locale să răspundă mai eficient la schimbarea situației operative. Regiunile au căpătat temei legal pentru formarea detașamentelor de apărare teritorială, strămutarea temporară a cetățenilor din zonele mai periculoase și atragerea populației locale pentru acordarea de sprijin în situații de urgență.
Instituirea legii marțiale permite și prevede ca guvernatorii să creeze staff-uri de coordonare cu participarea structurilor de forță, să efectueze mobilizarea în sfera economică, să organizeze apărarea civilă, să răspundă nevoilor urgente ale formațiunilor militare. Kremlinul este gata să examineze în zilele următoare contrapropunerile cu privire la securitate venite din regiunile rusești.
Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a anunțat ieri necesitatea corectării sarcinilor prioritare ale puterii de stat în domeniul imigrației – este planificată consolidarea amplă a ordinii de drept în locurile de trai compact a imigranților de muncă din țările CSI. Se vor înăspri controlul imigrației și răspunderea cetățenilor străini pentru încălcarea regulilor de ședere în Rusia.
Organelor de drept și serviciilor speciale le-a fost prescris să identifice mai activ membrii organizațiilor internaționale teroriste și extremiste care folosesc imigranți pentru comiterea infracțiunilor. Printre refugiații din cele patru noi regiuni rusești sunt de asemenea persoane nedemne de încredere, recrutate de serviciile speciale ucrainene pentru spionaj și sabotaj. În același timp, se acordă o atenție considerabilă adaptării sociale și culturale a cetățenilor străini, instruirii copiilor lor în conformitate cu standardele rusești ale programelor de educație generală.

De la apărare – la ofensivă

Între timp, deja de câteva zile, Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să contraatace pozițiile trupelor ruse de pe malul drept al Niprului cu unități ale forțe speciale și grupuri tactice de batalion. Miercuri dimineața a fost nimicit un desant ucrainean (37 de bărci de mare viteză) - când acesta a încercat să se debarce pe malul stâng al lacului de acumulare Kahovka pentru a captura centrala nucleară Zaporojie.
Drapelul american aruncat în iarbă, în umra unui act terorist în SUA   - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Editoriale
Ziua răsplății: cu ce se confruntat economia SUA
Inamicul suportă pierderi uriașe pe direcția Nikolaev - Krivoi Rog, însă conducerii NATO a forțelor armate ale Ucrainei nu îi pasă de acest lucru. Ofensiva este cerința dură a Washingtonului în ajunul alegerilor pentru Congresul SUA din 8 noiembrie (trebuie să li se demonstreze alegătorilor pe ce au fost cheltuiți 20 de miliarde de dolari).
Regimul de la Kiev a concentrat rezerve importante de forță vie și tehnică militară furnizată de Occident ale FAU în regiunea Nikolaev, pentru marșul „preelectoral” spre Herson. Rusia a format aici o grupare puternică de trupe și a creat o apărare eșalonată (la vest de Herson și pe direcția Zaporojie).
Statul Major ucrainean, condus de consilieri militari britanici, elaborează un plan de aruncare în aer a barajului hidrocentralei Kahovka de pe Nipru, cu atac de rachete sau mine marine - pentru a forma un „tsunami” de până la cinci metri înălțime și a inunda un teritoriu semnificativ în aval (volumul rezervorului este de aproximativ 13 miliarde de metri cubi, barajul este situat la 50 km de Herson).
Este vorba de teritoriul Federației Ruse. Este o situație deloc simplă, care necesită soluții neordinare. A fost organizată strămutarea locuitorilor din regiunea Herson și evacuarea apei prin canale de ocolire (pentru a preveni inundațiile catastrofale).
Comandantul operațiunii militare speciale, generalul de armată Serghei Surovikin, a declarat pe 18 octombrie: „Planurile și acțiunile noastre ulterioare în legătură cu însuși orașul Herson vor depinde de modul în care va evolua situația militar-tactică”. Nu sunt excluse ”deciziile dificile” - această frază a lui Surovikin are o încărcătură semantică enormă și nu promite nimic bun pentru regimul de la Kiev și pentru NATO. Rusia se concentrează și își scoate „mănușile albe”.
Pentru a zecea zi continuă atacurile asupra obiectivelor energetice, de comandă, logistică și comunicații ale FAU – pe întreg teritoriul Ucrainei. În zona operațiunii militare speciale ruse sporește încrederea în tranziția iminentă de la apărare la ofensivă și eliberarea a încă trei regiuni ale Ucrainei - Nikolaev, Odesa și Dnepropetrovsk, despre aceasta a anunțat joi șeful adjunct al administrației regiunii Herson Kiril Stremousov. Continuă curățarea fără compromisuri a Pământului Rusiei de nazismul ucrainean și de „expansiunea americană a NATO spre est”.
ЧП на Крымском мосту - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2022
Editoriale
Occidentul trece la războiul terorist împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0