Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Vom cumpăra energie electrică din România

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate  - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că România va livra electricitate Republicii Moldova la un preț avantajos.
CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. “România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi”, anunță Spînu pe rețelele de socializare.
Ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale mai afirmă că prețul curentului livrat de peste Prut este extrem de avantajos.
“Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie”, a spus Spînu.
El a mai precizat că în acest scop Guvernul de la București a aprobat o ordonanță de urgență.
“Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată”, menționează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
Dar, precizează Spînu, “energia necesară pot fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile”. Iată de ce Spînu îi îndeamnă pe moldoveni să economisească: “De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!”.
În finalul postării sale din rețelele de socializare, el aduce mulțumiri României:
“Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”
Fluxul de știri
0