Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSD și Geoană se curtează timid pentru prezidențialele din 2024

© AP Photo / VADIM GHIRDAMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2022
Abonare
Nici Mircea Geoană, nici PSD nu își asumă deschis ceea ce pare tot mai evident: singurul profil de prezidențiabil probabil pentru Cotroceni din partea social-democraților români este Mircea Geoană, cel care acum își face campanie de imagine pe banii NATO.
BUCUREȘTI, 20 oct - Sputnik. PSD a pierdut alegerile prezidențiale din anul 2004, încoace, pentru că tot timpul a dominat impresia că prezidențiabilii săi sunt prea autonomi, nu sunt complet subordonați intereselor euro-atlantice.
Mircea Geoană a fost el însuși unul din prezidențiabilii perdanți ai PSD-ului, suspectat în vremea aceea că ar fi avut ”prea bune relații” cu Moscova. Acum, din poziția de secretar general adjunct al NATO, folosind un discurs agresiv, cu tente rusofobe, care nu depășește limitele intelectuale date de propaganda euro-atlantică, Geoană pare să își fi ”curățat” cv-ul în ochii celor de la Washington și de la Bruxelles.
Candidatura sa pentru anul 2024 este însă încă ”jucată”, atât Geoană cât și PSD făcându-și ocheade unii altora, fără să își asume clar și public candidaturile. Cu toate acestea, atât Geoană dă clar de înțeles că nu refuză Cotroceniul după ce va fi ”liber de contract” la NATO (în octombrie 2023), dar și în PSD nu se conturează trăsăturile unui prezidențiabil alternativ.
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu nu a răspuns direct unei întrebări cu privire la posibila candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențialele din 2024. În schimb, a răspuns că și-ar dori un președinte de stânga, membru PSD.
”Îmi puneţi câte un nume în faţă. Am făcut campanie pentru Mircea Geonă în 2009. Mi-aş fi dorit foarte mult să ajungă preşedinte atunci, la fel ca domnul Adrian Năstase, Victor Ponta. Nu a fost să fie. În 2024 mi-aş dori un preşedinte, după 20 de ani, de stânga, membru PSD. E dorinţa mea de membru PSD. De 20 de ani, România a avut doar preşedinţi de dreapta, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis”, a declarat Sorin Grindeanu, întrebat miercuri la TVR.
Mircea Geoană își va încheia mandatul de secretar general adjunct al NATO în octombrie 2023 după care, și-a arătat dispoziția ca ”să meargă în orice altă direcție”. Inclusiv spre Cotroceni.
Linii de curent electric  - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2022
Economie
România vinde în Republica Moldova energia de două ori mai ieftin decât pe piaţa internă
Fluxul de știri
0