Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

România vinde în Republica Moldova energia de două ori mai ieftin decât pe piaţa internă

© Sputnik / Miroslav RotariLinii de curent electric
Linii de curent electric  - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce Ucraina a decis să economisească energia electrică, Republica Moldova şi-a găsit salvarea în energia ieftină vândută de Hidroelectrica, mai ales că Hidroelectrica îi vinde energia de două ori mai ieftin decât în ţară
BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik, Marius Holdean. Publicaţia Bursa arată că pe OPCOM preţul spot al energiei electrice sare acum de 1.000 lei/Mwh, şi, în fapt, România vinde energie electrică spre Moldova de două ori mai ieftin decât o oferă companiilor româneşti.
"Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi (pe 13 octombrie) un contract de furnizare de 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova", a anunţat în urmă cu câteva zile Ministrul Energiei, Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Cadrul legislativ a fost asigurat prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de modificare a OUG nr. 119/2022, astfel că, "în situaţii excepţionale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale, în limita cantităţilor disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnaţi de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la preţul de referinţă prevăzut în anexa nr. 2" (adică 450 lei/MWh, preţul maxim care permite ca producătorii să nu fie impozitaţi cu 100% pentru fondul de solidaritate energetică).
Aşadar, ministrul Virgil Popescu a deghizat o subvenţie mascată într-o afacere veritabilă, declarând la Gorj TV că "persoanele fizice din ţara noastră pot beneficia de un preţ de 280 de lei net pe Megawatt/oră faţă de 450 de lei cât vor plăti cetăţenii din Moldova".
Numai că, observă Bursa, românii care plătesc acel preţ o fac în urma plafonării acordate de stat, care subvenţionează diferenţa dintre preţul de furnizare clienţilor casnici şi cel de achiziţie (care nu poate trece însă de 1.300 lei/Mwh), ceea ce înseamnă că nimic nu împiedică autorităţile din Republica Moldova să încerce scheme similare de ajutor pentru IMM-uri şi consumatorii casnici, pentru ca aceştia să aibă energie la fel de ieftină ca românii.
Însă firmele româneşti lăsate să se descurce singure pe OPCOM nu au de unde cumpăra cu numai 450 lei/Mwh cu cât oferă acum Hidroelectrica energia electrică Republicii Moldova.
Publicaţia chiar se întreabă dacă nu cumva va exista tentaţia mutării business-ului peste graniţă în Moldova pentru a beneficia de preţuri mai mici ca în România, de vreme ce puterea redusă de cumpărare din Moldova impune existenţa unor discounturi semnificative oferite de statele care vor ajuta ţara să treacă peste criza energetică.
De urmărit şi ce se va întâmpla în timpul iernii, când o parte mai mare din producţia de energie electrică merge spre asigurarea încălzirii în România şi dacă se vor face economii şi pentru a asigura furnizarea energiei în Moldova.
Prin comparaţia cu pieţele europene, cu care România este interconectată, se vede clar ajutorul oferit de Hidroelectrica.
Astfel, Moldova cumpără energia din România la un preţ la care doar Spania şi Portugalia, statele privilegiate din UE, mai au acces în UE (107 euro/Mwh, conform energyineu.com pentru 17 octombrie, faţă de 91 euro la cât primeşte Moldova de la Hidroelectrica).
Conform site-ului moldovalive.md, care relata la începutul lunii iunie că producătorul ucrainian Energoatom va începe livrările de energie către Moldova din 4 iunie, preţul oferit era de 77 dolari/MWh, adică 390 lei/Mwh, iar contractul presupunea livrarea a 85.200 MWh.
Preţul de 450 lei/MWh cu care Moldova va cumpăra acum energia disponibilă din România nu reprezintă decât o majorare cu puţin peste 10% a tarifelor practicate de Ucraina, ceea ce, în condiţiile crizei energetice din Europa, reprezintă o mare mână de ajutor.
Fluxul de știri
0