Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Europa se va confrunta cu o criză gravă a gazelor în 2023

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaProspecțiuni gaze
Prospecțiuni gaze - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2022
Abonare
Europa se va confrunta cu o penurie de gaze naturale în următorii ani, din cauza întreruperii comerțului cu Rusia, a declarat ministrul Energetic din Qatar, un lider global în exportul de gaze naturale lichefiate (LNG).
BUCUREŞTI, 20 oct – Sputnik, Doina Crainic. Înlocuirea tuturor gazelor rusești cu alte surse nu pare o strategie viabilă, a declarat marți Saad Al-Kaabi, ministrul Energetic din Qatar, pentru The Financial Times.
Dacă strategia „zero gaz rusesc” este aplicată în UE, așa cum intenționează Bruxelles-ul, „cred că problema va fi uriașă și de foarte lungă durată. Pur și simplu nu aveți suficient volum cu care să înlocuiţi acel gaz pe termen lung, decât dacă spuneți "Vom construi centrale nucleare uriașe, vom permite cărbunele, vom arde uleiuri de combustibil”, a explicat ministrul.
Conducerea UE se mândrește cu faptul că a redus ponderea gazelor rusești în bloc de la aproximativ 40% la doar 7,5% în șapte luni. Bruxelles-ul speră să sporească masiv aprovizionarea cu GNL și să crească importurile prin conducte din Norvegia și Algeria pentru a elimina pe deplin dependența de energia rusească.
Kaabi a avertizat în interviu că, deşi ţările europene au stocat suficient gaz în depozite pentru a putea traversa iarna, nu există nicio certitudine că se va întâmpla asta şi în iernile viitoare. Criza energetică poate fi „mult mai gravă anul viitor”, dacă gazul rusesc nu este importat, a avertizat acesta.
Cele 5 milioane de cubi de gaze pe zi promiși de Gazprom este suficient - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Podcasturi
Ungureanu: Cele 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, promiși de Gazprom, sunt suficiente
Fluxul de știri
0