Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ungureanu: Cele 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, promiși de Gazprom, sunt suficiente

"Cele 5 milioane de cubi de gaze pe zi promiși de Gazprom este suficient"
Abonare
Sergiu Ungureanu: "Cele 5 milioane de metri cubi pe zi promiși de Gazprom este suficient. În zile foarte reci avem nevoie de maxim 8 milioane de metri cubi. Care va fi prețul la gaze din România, nu cunoaștem".
Expertul Sergiu Ungureanu a oferit mai multe detalii despre situația energetică din Republica Moldova pentru Agenția Sputnik Moldova. Asta după ce vicepremierul Spînu a anunțat că Gazprom din mai multe motive a redus livrarea de gaze cu 30 %, iar noua formulă de achiziție care presupune un cost mai redus nu va avea impact pozitiv asupra prețului final.
"Avem o situație stranie, cele 5 mln de metri cubi de gaze pe zi promiși de Gazprom sunt suficienți, în plus, dacă mai adăugăm și alte 5 milioane de cubi de gaze pe zi promiși de România este mai mult decât suficient. Consumăm maxim 8 mln de metri cubi de gaz pe zi în perioade foarte reci ale anului. Unica necunoscută este prețul la gaz pe care îl putem procura din România și care este mecanismul de livrare", a declarat Ungureanu.
În acest context, Gazprom rămâne un furnizor sigur și de bază pentru Republica Moldova. Exact aceeași situație se atestă și în cazul energiei electrice. Peste 70 % din energia necesară Republica Moldova o procură de la MGRESS, deținută de compania rusă INTER RAO. O altă problemă potrivit specialistului este inflația uriașă de peste 50% odată cu scăderea monedei euro care va acutiza și mai mult capacitatea de plată a populației pentru resurse energetice.
"Așa cum spuneam acum câteva luni s-ar putea ca formula de calcul în care petrolul are cotă de 70% să nu ne ajute. Asta s-a întâmplat. Costul gazelor pe piață este atât de mare încât acele 30% contează enorm", a mai spus Ungureanu.
Fluxul de știri
0