Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Bulgariei: Nu ajutorului militar pentru Ucraina

© AP Photo / Valentina PetrovaPreședintele bulgar Rumen Radev
Președintele bulgar Rumen Radev - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Abonare
Președintele bulgar Rumen Radev se opune ferm trimiterii de ajutor militar în Ucraina, reacționând astfel la o propunere a partidelor politice progresiste bulgare, ce ar urma să fie susținută de noul legislativ de la Sofia.
BUCUREȘTI, 19 oct - Sputnik. Președintele Bulgariei, fost ofițer de aviație în armata bulgară, consideră decizia de a se furniza ajutor militar în Ucraina ca fiind periculoasă în primul rând pentru Bulgaria.
El a consideră că furnizarea de armament din partea Armatei Bulgare pentru Ucraina, fără a introduce noi modele ca înlocuitori, va adânci deficitul de capabilități militare n pentru o perioadă lungă de timp și asta în condițiile unui mediu de securitate în deteriorare, nu doar în nordul Bulgariei, ci și în Balcani, făcând referire la tensiunile în creștere atât între Turcia și Grecia, cât și la crizele din Kosovo și Bosnia-Herțegovina.
“Ideea că, dacă dăm arme Ucrainei, vom primi arme cadou de la NATO, trădează o naivitate periculoasă sau o incompetență gravă. Acestea sunt procese complexe care durează ani de zile și va trebui să plătim pentru asta”, a spus Rumen Radev.
Potrivit lui Radev, prioritară ar trebui să fie modernizarea armatei bulgare. „De trei decenii, politicienii bulgari au reformat armata în funcție de considerentele lor economice, rezultatul îl cunoaștem: reduceri drastice, lipsă de finanțare și noi arme, deficit de capabilități și interoperabilitate limitată”, a spus el.
Radev a îndemnat să nu se politizeze sub nicio formă problemele Armatei Bulgare și ca măcar în acest domeniu să se lucreze unitar.
Forumul Armia-2022. Tancuri ruse și belaruse - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Editoriale
Frontul doi al operațiunii speciale: capacitățile de luptă ale grupării ruso-belaruse
Fluxul de știri
0