Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Agenda Comună”, împotriva modificărilor la Codul Electoral

© Photo : Partidul Socialiștilor din Republica MoldovaВстреча платформы Agenda Comuna в Кишиневе
Встреча платформы Agenda Comuna в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2022
Abonare
Liderii partidelor politice s-au întrunit în cea de-a doua ședință pe Platforma de discuții „Agenda Comună”.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Participanții la dialog au semnat o scrisoare în adresa Comisiei de la Veneția în care și-au exprimat obiecțiile în raport cu proiectul de modificare a Codului Electoral avansat de autorități.
Semnatarii menționează că modificările propuse în Codul Electoral pot afecta legitimitatea viitoarelor scrutine electorale.
„Prin intermediul acestei adresări, tindem să aducem atenție Comisiei despre tendințele nedemocratice de angrenare politică a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova. Obiectiv care urmează a fi realizat prin adoptarea modificărilor la Codul Electoral, acesta fiind deja votat în lectura întâi la 28 iulie curent”.
Una dintre obiecțiile participanților la discuție este intenția autorităților de a reforma Comisia Electorală Centrală, fapt ce ar presupune dizolvarea actualei componențe a Comisiei, formată chiar în acest an. Participanții la Agenda Comună susțin că guvernanții recurg la acest gest “pentru a asigura formarea unei noi Comisii după formula propusă în proiect, care va putea propulsa candidaturi antrenate politic și loiale guvernării”.
O altă obiecție înaintată de Agenda Comună, pe care ei o califică “o amenințare la adresa democrației”, constă “în instituirea posibilității extinderii zilelor în care sunt desfășurate alegerile”. Agenda comună obiectează că Art.8 alin.(2) din proiect prevede expres că „alegerile în unele circumscripții electorale sau secții de votare pot fi desfășurate, din motive obiective, pe parcursul a două zile”.
Opoziția consideră că prin această prevedere guvernanții își asigură posibilitatea de a măslui rezultatele alegerilor: “Fără a oferi criterii de claritate și previzibilitate în privința: cine este autoritatea care va aprecia și decide „motivele obiective” pentru extinderea pe parcursul a două zile a alegerilor? Cine va asigura paza și integritatea secțiilor de vot? Cum se va realiza renumărarea buletinelor la sfârșitul zilei? Această normă, atrage după sine posibilitatea încălcării principiului separației puterilor, dar și „jonglării” cu rezultatele acestor alegeri”.
O altă problemă sesizată de reprezentanții opoziției în proiectul noului cod electoral este conceptul „votului electronic”. Mai exact, art.13 alin.(1) al proiectului “fortifică rolul Comisiei Electorale Centrale de a „oferi posibilități alternative de vot”, astfel Comisiei i se oferă posibilitate de a implementa procedura de vot electronic în baza unui Regulament, fără a trece controlul legislativ fapt care contravine „Capitolului X – Votarea” din Codul Electoral, care prevede expres modul și procedura de votare, precum și „Capitolului XI – Numărarea voturilor și totalizarea rezultatelor alegerilor”.
Simbolica Partidului Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Politică
Opoziția anunță crearea platformei “Agenda comună”
Fluxul de știri
0