Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partidul „ȘOR” a sesizat procuratura în legătură cu abuzurile poliției

© Sputnik / Osmatescoprotest - 16.10.22
protest - 16.10.22 - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Partidul „ȘOR” a depus la procuratură abuzurile poliției care a împiedicat desfășurarea protestului de duminică și a distrus "Orășelul Schimbării".
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Partidul „ȘOR” a sesizat Procuratura Generală, în legătură cu acțiunile poliției, care a împiedicat desfășurarea protestului de duminică și a distrus orășelul de corturi din centrul Capitalei. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Ilan Șor.
Autorii sesizării notează că poliția a interzis ilegal accesul protestatarilor în Piața Marii Adunări Naționale, în condițiile în care organizatorii manifestațiilor au depus declarații prealabile, așa cum prevede legea cu privire la întrunirile publice, în care explică toate detaliile acțiunii, inclusiv despre corturile care, ulterior, au fost montate în perimetrul dintre Parlament și Președinție. În context, ei subliniază că poliția nu avea niciun argument legal ca să acționeze în acest mod.
Ilan Șor susține că guvernarea PAS a călcat în picioare toate legile și normele în vigoare, care garantează dreptul cetățenilor la întruniri pașnice.
„Distrugerea orășelului de corturi, în cel mai brutal mod posibil și fără nicio acoperire legală, reprezintă un abuz extrem de grav, care nu poate fi tolerat în niciun caz. Altfel, riscăm ca acest precedent periculos să devină o normă pentru actuala putere uzurpatoare, dar și pentru altele care o vor succeda. Astăzi, am depus o plângere a Procuratură, în care demonstrăm, cu subiect și predicat, ilegalitățile comise de poliție. Așteptăm să vedem cum va reacționa”, menționează Ilan Șor.
În plus, el a ținut să-i avertizeze pe reprezentanții MAI că faptele lor nu vor rămâne nepedepsite.
„Apropo, îl anunț pe încă șeful IGP, Cernăuțanu, pe încă șeful Poliției Chișinău, Garaz, și pe încă șefa lor de la MAI, Ana Revenco, dar și pe ceilalți copoi care execută ordine criminale, că celulele în Penitenciarul 13 vă așteaptă. Și, credeți-mă, așteptarea nu va dura mult, aveți cuvântul meu”, a mai spus Ilan Șor în postarea sa.
Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2022
Politică
Igor Dodon: Ceea ce a făcut aseară Maia Sandu e mai rău decât ce făcea Plahotniuc
Amintim că duminică, opoziţia a organizat un nou protest de amploare la Chişinău. La miting au participat și locuitorii din "Orășelul Schimbării", amenajat din corturi în fața Parlamentului, dar și oameni din mai multe raioane ale țării. Spre seară, forțele de ordine au demontat complet "Orășelul Schimbării", instalat de protestatari timp de cinci săptămâni. Toate corturile au fost încărcate în camioane, fără a le permite oamenilor să-și i-a bunurile personale și actele de identitate.
Ulterior, Poliția a anunțat despre înregistrarea mai multor încălcări în cadrul desfășurării protestului organizat de Partidul „ȘOR” în centrul capitalei. Potrivit unui comunicat al autorităților, una dintre multiplele încălcări admise de protestatari, a fost blocarea intenționată a traseului, acolo unde au fost instalate din nou corturile pe artera de circulație a transportului.
Oamenii legii precizează că au fost încălcate regulile stabilite anterior în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale și au fost admise în mulțime persoane în stare de ebrietate, cu comportament dubios și obiecte periculoase la ele, iar în corturile acestora au fost depistate cutii cu obiecte pirotehnice.
Fluxul de știri
0