Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Un expert a explicat diferența dintre criza din Ucraina de cea din Caraibe

© AP Photo / Ivan SekretarevDrapelele rus și american
Drapelele rus și american  - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Abonare
Expert: conflictul ucrainean diferă de criza din Caraibe prin nedorința Statelor Unite de a căuta un compromis.
BUCUREȘTI, 16 oct – Sputnik. Țările implicate în conflictul din Ucraina trebuie să ajungă la o înțelegere pentru a evita folosirea armelor nucleare, posibilitate care nu este exclusă, având în vedere situația tensionată, consideră mai mulți experții solicitați de RIA Novosti.
„Există multe asemănări cu criza legată de rachetele din Cuba... Dar astăzi, puterea nucleară este de multe ori mai mare decât era în 1962, așa că ne aflăm într-o situație de tensiune, în fața unui conflict ce ar putea implica arme nucleare, pentru că astăzi, mai mult ca niciodată, este necesară găsirea unei soluții”, a declarat fostul ministru uruguayan al apărării José Bayardi.
„Dar există și o mare diferență față de 1962: aceasta e lipsa de dorință din partea Statelor Unite și a NATO de a contribui la încheierea unui acord”, a adăugat expertul.
El consideră necesar să se ajungă la un acord înainte ca situația să devină incontrolabilă. Acest acord ar trebui să garanteze că Ucraina nu va face parte din NATO și va fi liberă de arme nucleare, însă în negocieri ar trebui să fie implicate Rusia și Statele Unite.
Criza din Caraibe este agravarea serioasă a situației internaționale în toamna anului 1962, cauzată de amenințarea de război între URSS și Statele Unite din cauza desfășurării armelor sovietice de rachete în Cuba, ca răspuns la desfășurarea de către Washington a rachetelor cu rază medie în Turcia. Criza a fost punctul culminant al Războiului Rece. O serie de istorici consideră că faza activă a crizei a început tocmai pe 14 octombrie 1962, când un avion de recunoaștere american U-2 a descoperit și a fotografiat pozițiile de lansare montate de forțele sovietice de rachete în provincia cubaneză Pinar del Rio.
În procesul consultărilor, în timpul cărora Statele Unite se pregăteau și pentru bombardarea bazelor de rachete sovietice din Cuba, dar aveau frică de o posibilă lovitură de răspuns asupra orașelor americane, s-a ajuns la un acord. Guvernul URSS a fost de acord cu să-și retragă rachetele de pe teritoriul Cubei, în schimbul asigurărilor din partea guvernului SUA că inviolabilitatea teritorială a insulei va fi respectată și că va fi garantată neintervenția în afacerile interne ale țării respective. De asemenea a fost convenită confidențial retragerea rachetelor americane din Turcia și Italia.
Fluxul de știri
0