Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a demolat un monument maghiar

© Sputnik / Алексей Даничев / Accesați arhiva multimediaStatuia Turul
Statuia Turul - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Abonare
Autoritățile ucrainene au demolat un monument maghiar din orașul Muncaci, în vestul țării, care atesta 1000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpatic.
BUCUREȘTI, 15 oct - Sputnik. Kievul nu se dezminte cu politica sa anti-minorități, autoritățile din Ucraina demolând un monument maghiar din orașul Muncaci.
Ungaria a protestat prompt împotriva deciziei orașului Muncaci din vestul Ucrainei de a înlătura un monument istoric, care celebra 1.000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpaților.
„Decizia de astăzi a Comitetului Executiv al Consiliului Municipal Munkács de a îndepărta statuia milenială Turul, simbolul orașului, este profund șocantă și scandaloasă”, a declarat János Árpád Potápi, ministrul pentru politica națională a Primului Ministru.
El a adăugat că este și mai șocant că statuia a fost îndepărtată în timp record, după-amiaza.
„Este regretabil că, în plin război, conducerea orașului Mukachevo acordă prioritate demolării unui monument care este un simbol proeminent al identității maghiare locale și transcarpatice, în timp ce Ungaria desfășoară cea mai mare operațiune de ajutor umanitar din istoria sa pentru a ajuta refugiații de război din Ucraina”, a atras atenția oficialul maghiar.
El a precizat că această mișcare este extrem de intempestivă și ar putea lucra împotriva stabilității Transcarpatiei multietnice.
Oficialul maghiar a reamintit că Ungaria a ajutat Ucraina în calitate de vecin bun și a primit aproape 1 milion de refugiați ucraineni.
Statuia Turul a Castelului Munkács a fost ridicată în 1896 ca unul dintre cele șapte monumente ale mileniului, celebrând 1.000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpaților.
O copie a statuii, distrusă în 1945, a fost realizată de sculptorul Mihály Belény și a înlocuit originalul în 2008, fiind finanțată în întregime de omul de afaceri ungaro-american Imre Pákh.
Radio Free Europe / Radio Liberty - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Internațional
Investigaţie: inamicii României din presă care acţionează împotriva propriei lor țări
Fluxul de știri
0