Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Majoritatea țărilor UE și-a majorat exporturile de mărfuri către Rusia în iunie

© Sputnik / Алексей ВитвицкийDrapelele UE
Drapelele UE - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Abonare
Douăzeci și trei de țări ale Uniunii Europene au crescut exporturile de mărfuri către Rusia în luna iunie.
CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Doar patru țări din cele 27 de state membre ale UE au redus exporturile de mărfuri către Rusia în iunie, restul le-au majorat, reiese din analiza datelor serviciilor naționale de statistică realizată de RIA Novosti.
Potrivit calculelor agenției, au redus, în expresii lunare, exportul de mărfuri în Rusia următoarele țări: România (-44%), Belgia (-15%), Franța (-6%) și Italia (-1%).
În același timp, mai multe țări ale UE și-au dublat livrările de mărfuri către Rusia: Suedia (de 2,6 ori), Luxemburg (de 2,4 ori), Grecia (de 2,3 ori), Irlanda și Croația (ambele de 2,5 ori). Malta a avut cea mai mare creștere a livrărilor de mărfuri către Rusia în iunie, dar volumele mici ale acestora fac ca această creștere să nu fie relevantă.
De asemenea, o creștere semnificativă a exporturilor în luna iunie a fost observată în Ungaria (+55%), Danemarca (+82%), Letonia (+89%), Polonia (+50%) și Portugalia (+69%).
Cele mai mari volume de mărfuri au exportat în Rusia în luna iunie Germania (1,2 miliarde de euro), Italia (537 de milioane de euro) și Polonia (403,4 milioane de euro). Pe locul patru se află Olanda cu exporturi de 285 de milioane de euro. Finlanda închide top cinci (242,4 milioane de euro).
Cea mai scăzută valoare a exporturilor către Rusia în luna iunie a fost înregistrată de Cipru (509 mii de euro), Croația (2,4 milioane de euro), Luxemburg (9,9 milioane de euro). Pe locul patru se află Portugalia cu 10,8 milioane de euro, pe locul cinci se află Grecia cu 12,7 milioane de euro.
După începerea operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, UE a început să impună sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv limitarea exporturilor sale de diverse bunuri. Principalele restricții au fost adoptate în primăvară, când a fost interzis exportul multor tipuri de echipamente, produse tehnologice și bunuri de larg consum.
flag țări CSI - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2022
Rusia
Liderii țărilor CSI nu au pus la îndoială necesitatea păstrării organizației
Fluxul de știri
0