Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protest violent în centrul Capitalei: Altercații între poliție și protestatarii lui Șor

© Sputnik / Дмитрий Тереховprotestul opoziției din 14 octombrie
protestul opoziției din 14 octombrie - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2022
Abonare
Protestul de astăzi din fața Parlamentului al opoziției a început pașnic, iar după câteva minute poliția a intervenit, după ce protestatarii au decis să pună iarăși corturi în centrul capitalei.
CHIȘINĂU, 14 oct – Sputnik. Protestatari luați pe sus și duși într-o direcție necunoscută, oameni îmbrânciți și altercații între manifestanți și forțele de ordine. Toate acestea s-au întâmplat în Orășelul Schimbării din centrul Capitalei, după ce mai multe persoane au încercat să instaleze din nou corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare, în semn de protest față de decizia guvernării PAS de a restrânge dreptul cetățenilor la întruniri publice.
Cei prezzenți la protest au scandat "Jos, Maia Sandu", "Jos, Guvernul"!
"Noi din start am declarat autorităților prin cerere declarabilă și prin demersul instituției că vrem să protestăm pașnic și democratic", a spun un protestatar.
© Sputnik / Дмитрий Терехов

protestul opoziției din 14 octombrie

protestul opoziției din 14 octombrie - Sputnik Moldova
1/2

protestul opoziției din 14 octombrie

© Sputnik / Дмитрий Терехов

protestul opoziției din 14 octombrie

protestul opoziției din 14 octombrie - Sputnik Moldova
2/2

protestul opoziției din 14 octombrie

1/2

protestul opoziției din 14 octombrie

2/2

protestul opoziției din 14 octombrie

Intervenția brutală a poliției vine la scurt timp după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis să interzică blocarea arterelor centrale din localități, în timpul acțiunilor de protest, în zilele lucrătoare, și doar pentru o perioadă de patru ore, în zilele de odihnă.
Decizia i-a nemulțumit pe organizatorii protestelor care consideră că, în acest mod, guvernarea PAS atentează la principiile democratice și încalcă grav drepturile omului.
Toate aceste presiuni au loc în contextul în care duminică, 16 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, va avea loc o amplă acțiune de protest la care sunt așteptați în jur de 100 de mii de persoane.
Акция протеста оппозиции в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Societate
CSE interzice protestele care blochează traficul rutier, iar în weekend se permite 4 ore
Amintim că ieri Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.
„Dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale”, se arată în decizia CSE.
Fluxul de știri
0