Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Săptămâna Energetică Rusă: Ce viitor îi este prezis industriei energetice ruse?

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaSăptămâna Energetică Rusă
Săptămâna Energetică Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Abonare
Miercuri, 12 octombrie, la Moscova a început forumul internațional „Săptămâna Energetică Rusă – 2022”.
Vadim Pavlov
Ce este suveranitatea tehnologică, ce noi inițiative are Rusia pe piața gazelor și cum este văzut viitorul dezvoltării industriilor petrolului și cărbunelui? Tot ce a fost mai interesant în prima zi a REW-2022 - în materialul Sputnik.

Suveranitatea tehnologică

Asigurarea suveranității tehnologice a țării a fost calificată în timpul REW-2022 drept una dintre cele mai importante sarcini care se află astăzi în fața Rusiei.
După cum a declarat director general al ”Grupului de companii InEnergy”, Aleksei Kașin, nicio țară din lume nu dispune astăzi de suveranitate tehnologică deplină.
„Suveranitatea tehnologică este poate cel mai dureros tip de suveranitate. Astăzi nu o avem nu numai noi, nimeni nu o are. Există unele tehnologii aparte și, de regulă, ele sunt distribuite între un număr mare de companii. În ceea ce privește nivelul de dezvoltare noi, evident, rămânem în urmă. Însă noi avem avantaje și experiența noastră bogată din trecut. Uniunea Sovietică dispunea de suveranitate tehnologică în multe domenii și, probabil, ne putem aminti cum se face asta”, a spus expertul.
Pentru a asigura suveranitatea tehnologică, întreprinderile complexului de combustibili și energetică al Federației Ruse acordă o mare atenție susținerii dezvoltării tehnologiilor de energie regenerabilă, infrastructurii hidrogenului, captării și stocării carbonului, acumulării și altor domenii de perspectivă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Analize și opinii
Salvarea Europei ține de Europei însăși: prima zi a ”Săptămânii Energetice Ruse”
Una dintre ele este ”RENERA”, care dezvoltă tehnologii în domeniul sistemelor de stocare a energiei electrice.
„Către 2025 vom deschide prima fabrică din Rusia care va produce celule litiu-ion și baterii de acumulare - în primul rând pentru propulsie electrică și vehicule electrice deoarece, conform tuturor estimărilor, 90% din cererea pentru astfel de soluții este formulată pentru sistemele de vehicule electrice și aproximativ 10% - pentru surse regenerabile de energie”, a declarat Aleksandr Kamașev, director general al ”RENERA”.
Directorul adjunct pentru dezvoltare și afaceri internaționale, director pentru dezvoltare și proiecte strategice al ”Rosatom”, Georgi Kalamanov, a vorbit despre proiectele din industria nucleară. Astfel, potrivit lui, ”Rosatom” se concentrează astăzi nu doar pe dezvoltarea de centrale nucleare mari, ci și pe dezvoltarea capacităților mici, inclusiv a centralelor nucleare plutitoare.
În afară de aceasta, a menționat reprezentantul ”Rosatom”, compania dezvoltă un ciclu închis al combustibilului nuclear (proces în care combustibilul uzat descărcat dintr-un reactor nuclear este reprocesat pentru a extrage materiale fisionabile și producerea repetată a combustibilului nuclear din acestea, care este apoi încărcat iarăși în reactorul centralei nucleare - Sputnik).
Citiți materialul integral pe SPUTNIK.RU.
Танк Леклерк - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Internațional
O unitate franceză de tancuri va ”consolida” prezența militară străină în România
Fluxul de știri
0