Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: suntem interesați de dezvoltarea relațiilor cu Dușanbe și Bișkek

© POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Putin și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor cu Tadjikistanul și Kîrgîzstanul
CHIȘINĂU, 13 oct – Sputnik. Rusia este interesată de dezvoltarea progresivă a relațiilor cu Tadjikistanul și Kîrgîzstanul, a declarat președintele rus Vladimir Putin la întâlnirea cu liderii Tadjikistanului și Kîrgîzstanului Emomali Rahmon și Sadîr Japarov.
„Avem relații foarte strânse într-o serie de domenii, cifra de afaceri comercială este în creștere: cu 40%, aproximativ 45%, și cu o parte, și cu alta, este creșterea pentru anul trecut și 20-30% creșterea în primele șapte luni ale acestui an. Volumul este foarte mare Și, desigur, suntem interesați ca astfel de condiții pentru o dezvoltare pozitivă progresivă să se mențină sau să fie create din nou acolo unde este necesar”, a spus Putin.
El a menționat că este foarte bucuros să se întâlnească în acest format și le-a mulțumit liderilor pentru participare.
Anterior, consilierul președintelui Federației Ruse pentru Afaceri Internaționale Iuri Ușakov le-a comunicat jurnaliștilor că subiectul principal al întâlnirii dintre Putin, Rakhmon și Japarov se așteaptă să fie situația de la granița dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan: președintele rus a propus inițierea negocierilor trilaterale privind demarcarea segmentelor disputate ale frontierei.
Teritoriile nedefinite dintre cele două state devin periodic zonă de conflict. Ultima dată, situația de la granița dintre Tadjikistan și Kîrgîzstan s-a agravat pe 14-16 septembrie curent. Partea kârgâză a comunicat despre 63 de morți și 198 de cetățeni răniți în urma ciocnirilor armate. Tadjikistanul a anunțat 41 de morți și 30 de răniți.
Pe 25 septembrie, reprezentanții Kîrgîzstanului și Tadjikistanului au semnat un protocol privind reglementarea situației, în care au convenit să pună capăt conflictelor la graniță și să accelereze procesul de delimitare și demarcare. De asemenea, conform documentului, părțile au convenit să conserve patru puncte de frontieră în acele locuri în care au avut loc cel mai des conflicte.
Президент РФ В. Путин провел встречи на полях саммита ШОС - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Rusia
Putin: Rusia cere eliminarea barierelor din calea aprovizionării cu mărfuri
Fluxul de știri
0