Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul insistă că are nevoie de sisteme avansate de apărare antiaeriană din SUA

NASAMS II - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kievul a reiterat apelurile ca Washingtonul să trimită arme mai avansate, după ce Moscova a efectuat luni atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, potrivit revistei Foreign Policy.
BUCUREŞTI, 12 oct – Sputnik, Doina Crainic. Se relatează că într-o scrisoare trimisă de Ruslan Stefanchuk, purtătorul de cuvânt al Parlamentului ucrainean, s-a solicitat ca SUA să trimită sisteme de apărare antiaeriană, rachete balistice tactice cu rază lungă de acţiune și avioane de luptă.
Foreign Policy relatează că în scrisoare s-a prezentat succesul înregistrat de Ucraina în interceptarea a jumătate dintre rachetele lansate de Rusia luni și a solicitat conducerii Congresului american să consolideze capacitățile Kievului prin prioritizarea livrărilor de sisteme mai avansate de apărare antiaeriană.
Parlamentarul a menţionat în mod special Sisteme naționale avansate de rachete sol-aer NASAMS cu rază medie de acțiune și turele antirachete automate ale Sistemului de arme Phalanx (LPWS) ca fiind necesare pentru Ucraina. Acestea ar ajuta țara să îşi apere „cele mai importante obiective, în special centralele electrice cruciale”, a scris acesta, potrivit RT.
De asemenea, Stefanchuk a reiterat dorinţa Kievului ca SUA să ridice restricțiile privind furnizarea de arme ofensive avansate, cum sunt avioanele de luptă F-16 și F-16 și sistemele de rachete tactice ale armatei ATACMS.
SUA au interzis Kievului să folosească arme primite de la Pentagon pentru a ataca ținte în Rusia. Cu toate acestea, Washingtonul consideră Crimeea - precum și republicile din Donbas și fostele regiuni ucrainene care au votat recent pentru a se alătura Rusiei – ca fiind părți „anexate” din Ucraina.
Rusia a lansat luni un foc masiv cu rachete în Ucraina, ca răspuns la ceea ce președintele Vladimir Putin a descris ca fiind un pattern de atacuri ucrainene care au vizat infrastructura civilă rusească. El a menţionat centrala nucleară Kursk, conducta de gaz Turkstream și podul din Crimeea printre țintele sabotajului ucrainean.
Putin a spus că „tacticile teroriste” ale Kievului nu a pot rămâne fără răspuns, justificând atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Explozia de pe podul Crimeei care a avut loc sâmbătă a ucis mai mulți civili, pe lângă deteriorarea structurii podului.
Linia feroviară a podului Crimeii după atacul terorist - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Rusia
FSB a numit suspecții de organizarea și executarea atacului terorist pe podul Crimeii
Fluxul de știri
0