Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan: Europa se va confrunta cu o iarnă grea

© AP Photo / Pavel GolovkinPreședintele Turciei, Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Țările europene sunt pe cale să se confrunte cu dificultăți semnificative în această iarnă, în contextul livrărilor limitate de gaze naturale rusești, a declarat duminică președintele Turciei, Tayyip Erdogan.
BUCUREŞTI, 11 oct – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind la Forumul Tineretului TUGVA, preşedintele Turciei a spus că întregul continent „este acum într-o situaţie dificilă. Întreaga Europa se întreabă: "Cum va fi iarna aceasta?"”.
Pe de altă parte, potrivit lui Erdogan, țara sa nu va avea probleme cu resursele energetice în următoarele luni. „Slavă Domnului, am făcut toate pregătirile ... am pregătit totul pentru ţara noastră, atât gaze naturale, cât și cărbune”, a subliniat Erdogan, citat de RT.
De asemenea, el a menţionat că principala problemă a ţării sale este „cum să livrăm gaze naturale către cetățenii noștri la prețuri mai accesibile”, adăugând că Ankara face tot posibilul să atingă acest obiectiv.
Erdogan a explicat că Ankara acționează ca un mediator principal între Ucraina și Rusia, blocate în conflict de la sfârșitul lunii februarie. Cu câteva luni în urmă, Ankara și ONU au intermediat un acord între Moscova și Kiev, care a deblocat exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De asemenea, Erdogan a cerut în mod repetat celor două părți să încheie un acord de pace.
Comentariile sale vin în contextul în care Europa trece printr-o criză energetică alimentată de creșterea prețurilor la gaze din cauza sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei pe fondul conflictului.
În timp ce autoritățile din UE au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie pentru a atenua situația, diferiţi oficiali și persoane publice au avertizat cu privire la situația disperată prin care ar putea trece continentul.
La începutul acestei luni, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a afirmat că, în câteva luni, Europa s-ar putea confrunta cu o „situație înfricoșătoare”, deoarece mulți oameni ar putea ajunge în situaţia de a nu-şi putea încălzi locuinţele. De asemenea, la sfârșitul lunii septembrie, comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a prezis că această iarnă „nu va fi ușoară”, adăugând că următoarea „va fi și mai dificilă”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Internațional
Prețurile gazelor în Europa au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele trei luni
Fluxul de știri
0