Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Republica Moldova nu are capacitatea de a importa din UE electricitatea necesară

Republica Moldova nu are capacitatea de a importa din UE electricitatea necesară
Abonare
Sergiu Ungureanu: "Unica soluția viabilă la moment pentru asigurare cu energie electrică este Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană. România este o alternativă, dar nu avem capacitate de a importa suficient pentru asigurare completă".
Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat astăzi că Republica Moldova primește în proporție de 100% energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, după ce Ucraina a anunțat că numai exportă energie electrică în UE.
Sergiu Ungureanu, expert în domeniu energetic a făcut un comentariu pentru Agenția Sputnik Moldova la această temă.
"Era previzibil această situație la un moment dat. Partea proastă este că nu avem capacitate mare de a importa energie electrică din România sau din alte state ale UE. Tehnic nu este posibil. Putem achiziționa energie electrică, dar în volume limitate ce nu pot acoperi minimul necesar".
Expertul a făcut referire și la faptul că, în cazul în care Guvernul și-ar dori o diversificare a importului de resurse, costul ar fi cu totul altul. Am putea importa, dar la preț triplu.
"Prețul mediu la energie electrică în UE este de circa 270 EUR/1MGW, în timp ce energia procurată de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan este 59,9 dolari/1MGW", a declarat Ungureanu.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Internațional
Prețurile gazelor în Europa au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele trei luni
Fluxul de știri
0