Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

”Invizibilele” F-35 americane zboară prost în continuare

© Sputnik / Sergey Mamontov / Accesați arhiva multimediaAparatul de zbor Lockheed Martin F-35 Lightning II
Aparatul de zbor Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pentagonul desfășoară nesăbuit un număr important de F-35 de-a lungul granițelor de est și de vest ale Rusiei și Belarusului - în Polonia.
Bombardierul F-35 Lightning II din generația „aproape a cincea” continuă să distrugă miturile despre superioritatea tehnologiilor înalte ale SUA și NATO, suportă înfrângere după înfrângere în condiții de exploatare fără luptă - literalmente în toate țările în care americanii întreprinzători au reușit să vândă avionul.
Coreea de Sud a cheltuit 6,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra de la SUA 40 de F-35 și s-a ales cu o mulțime de probleme. S-a dovedit că „invizibilele” americane zboară prost - în scurt timp au fost înregistrate 172 de episoade când F-35, pur și simplu, nu a putut decola. Iar în 62 de cazuri, F-35 nu a putut îndeplini în zbor sarcinile care i-au fost puse. Publicația EurAsian Times a comunicat că în componența forțelor aeriene sud-coreene, „avioanele de vânătoare de generația a cincea au fost în stare să îndeplinească sarcini în medie doar 12 zile anul trecut și 11 zile în prima jumătate a acestui an”.
Aviatorii sud-coreeni se plâng de defecțiunile frecvente ale F-35 și de lipsa pieselor de schimb pentru aceste avioane. Este o tendința, constatăm. Anterior s-a dovedit că și F-35A australian zboară prost, deseori ies din funcțiune și petrec mult mai puțin timp în aer decât ar trebui. A existat o discuție la nivel național despre viabilitatea (adică incapacitatea de luptă) a aeronavei F-35A din componența Forțele Aeriene ale Australiei.
Marea Britanie - conceptual este cel mai apropiat aliat al Statelor Unite în NATO, dar totuși ministrul Forțelor Armate James Hippie menționează că, din motive tehnice, flota britanică de F-35 va deveni operațională abia în 2025, cu o întârziere de încă doi ani. Aceasta este consecința a peste 800 de defecte de construcție ascunse ale ”invizibilului”, care continuă să fie depistate în timpul exploatării (unul dintre ”fulgerele” britanice s-a prăbușit în Marea Mediterană pe 17 noiembrie 2021). Inițial, Marea Britanie planifica să primească în dotare 138 de avioane F-35B versiunea de punte, au fost achiziționate doar 48, iar viitorul flotei ”invizibililor” rămâne incert. Amintesc, F-35B, în comparație cu modificările F-35A și F-35C, este mașina cea mai puțin aptă de luptă - are o rază de zbor mai scurtă, manevrabilitate și încărcătură de rachete și bombe mai mică, dar cu cerințe sporite privind întreținerea tehnică.
Potrivit publicației Military Watch, aproape două treimi din flota americană de F-35, adică aproximativ 440 de avioane ale Forțelor Aeriene și Marinei SUA, nu pot îndeplini misiuni de luptă.
Și totuși Cehia nu vrea să învețe din greșelile altora - pe 5 octombrie a expediat o cerere Statelor Unite pentru livrarea a 24 de avioane de vânătoare F-35. Praga planifică să primească noile avioane până în 2027, când se încheie termenul de închiriere a avioanelor de luptă suedeze JAS-39 Gripen.

Distrugerea mitului și a corpului

Specialiștii americani consideră că principalele probleme ale „invizibilului” sunt motorul F135 și „stratificarea transparenței” cabinei, însă există mai multe defecte de construcție critice și de neînlăturat. La o examinare mai atentă – mai bine de 800. Potrivit aprecierii generalului american Clint Hinot, avionul nu este gata de război, nici măcar pentru o luptă de intensitate medie. Suta de F-35 în formație de luptă în mod cert nu aduc un spor de calitate, putere de luptă pentru Forțelor Aeriene și Maritime.
Se observă tendința de a reevalua tehnologiile americane. Anterior a fost recunoscută drept nereușită experiența creării generației a cincea de avioane de luptă F-22 Raptor (înveliș nesigur de absorbție radio, este detectat de radarele cu diapazon metric, rază de acțiune - doar 750 km). Prețul incomod al unei mașini în serie - 350 de milioane de dolari – i-a permis Pentagonului să achiziționeze doar 187 de avioane F-22 (în loc de cele 384 planificate).
Un caz de neconceput pe acest fundal: ministrul adjunct al Apărării SUA pentru achiziție, William LaPlante, a semnat pe 8 octombrie derogarea Pentagonului de la cerințele de securitate națională - pentru a relua livrarea a 126 de avioane F-35 către Forțele Aeriene ale SUA, suspendată în august. Evident, interesele (banii) companiei Lockheed Martin s-au dovedit a fi mai presus decât securitatea națională și prejudecățile despre inadmisibilitatea aliajelor chinezești în construcția „invizibilului”.
Avionul de vânătoare-bombardier F-35 din generația „aproape a cincea” a efectuat primul zbor în 2006, a intrat în serviciul armatei nouă ani mai târziu și până în prezent nu a fost aprobat de Pentagon pentru producția în masă. În martie, Forțele aeriene americane și-au redus comanda pentru 2023 cu 35% (de la 94 la 61 de avioane) - în favoarea achiziționărilor suplimentare ale „venerabilului vânător non-stealth” F-15 Eagle, iar acesta este cel mai vechi avion de vânătoare din lume aflat încă în producție. Piloții apreciază fiabilul F-15 mai mult decât ”invizibilul” subsonic. Dincolo de mitologia „excepționalismului american”, corpul avionului F-35 începe să se desfacă după 60 de secunde de zbor la viteze supersonice - Mach 1, ca să nu mai vorbim de vizibilitatea mașinii pentru radarul unui adversar înalt tehnologizat. Concepția lui F-35 – nimicirea inamicului înainte ca acesta să descopere „invizibilul” – nu a fost niciodată confirmată în practică. Și totuși Pentagonul desfășoară nesăbuit un număr important de F-35 de-a lungul granițelor de est și de vest ale Rusiei și Belarusului - în Polonia. În orice situație, costurile și pierderile SUA vor fi plătite garantat de aliații europeni.
Răspunzând la amenințările militare ale NATO, Moscova și Minskul au început să desfășoare un grup regional de trupe pe teritoriul Republicii Belarus.
armata - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Armata SUA ”sărăcește” din pricina Ucrainei
Fluxul de știri
0