Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Avertisment ONU: efectele caniculei pe plan mondial

© AFP 2022 / DENIS BALIBOUSEUnited Nations
United Nations - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Regiuni întregi de pe glob vor deveni de nelocuit în următoarele decenii din cauza valurilor de caniculă care vor fi mai frecvente şi mai intense
BUCUREȘTI, 11 oct – Sputnik, Marius Holdean. Un raport publicat de ONU şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), arată că regiuni întregi de pe glob vor deveni de nelocuit în următoarele decenii din cauza valurilor de caniculă.
Cu mai puţin de o lună înainte de COP27, care se va desfăşura în noiembrie în Egipt, ONU şi IFRC fac apel în raportul comun la măsuri în vederea pregătirii pentru viitoarele valuri de caniculă pentru a se evita un număr mare de decese.
Cele două organizaţii subliniază că există limite dincolo de care persoanele expuse la o căldură şi umiditate extreme nu pot supravieţui şi există totodată limite dincolo de care societăţile nu se mai pot adapta.
"Potrivit evoluţiei actuale a climei, valurile de căldură ar putea atinge şi depăşi aceste limite fiziologice şi sociale în cursul următoarelor decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud şi Asia de Sud-Vest", afirmă cele două organizaţii.
O astfel de situaţie va avea ca rezultat "suferinţe şi pierderi de vieţi omeneşti la scară largă, mişcări ale populaţiei şi o agravare a inegalităţilor", avertizează ele.
Potrivit raportului, aproape peste tot unde sunt disponibile statistici fiabile, valurile de căldură reprezintă cel mai mortal pericol meteorologic.
Ele ucid deja mii de persoane anual şi vor provoca din ce în ce mai multe decese odată cu accentuarea schimbărilor climatice, afirmă în raport Martin Griffiths, şeful agenţiei umanitare a ONU, şi Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.
Valurile de căldură sunt responsabile pentru unele dintre cele mai grave dezastre înregistrate vreodată în privinţa deceselor.
Potrivit raportului, experţii prevăd rate foarte mari de decese cauzate de căldura extremă, "comparabile ca amploare, până la sfârşitul secolului, cu toate tipurile de cancer".
În 2022, regiuni sau ţări din Africa de Nord, Australia, Europa, Asia de Sud şi Orientul Mijlociu s-au sufocat sub temperaturi record, însă şi China şi vestul Statelor Unite.
Raportul avertizează că vremea călduroasă extremă este un "ucigaş tăcut" ale cărui efecte se vor amplifica, ridicând provocări enorme dezvoltării durabile şi creând în acelaşi timp noi nevoi umanitare.
"Sistemul umanitar nu are mijloacele pentru a rezolva singur o criză de o asemenea amploare. Suntem deja lipsiţi de fonduri şi de resurse pentru a răspunde unora dintre cele mai grave crize umanitare în curs de desfăşurare din acest an", a declarat Griffiths în cadrul unei conferinţe de presă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Internațional
Prețurile gazelor în Europa au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele trei luni
Fluxul de știri
0