Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Livrările de gaze din SUA către UE, la un nivel record, dar cu un cost de 10 ori mai mare

© Sputnik / Artem Zhitenyov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Abonare
Pentru prima dată, America furnizează blocului european mai mult gaz natural decât Rusia, dar costul este de 10 ori mai mare.
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. În septembrie, Statele Unite și-au majorat livrările de gaze naturale lichefiate în Europa, a relatat Reuters săptămâna aceasta, citând datele de la Refinitiv Eikon. Totuşi, exporturile au fost sub medie în general în primele opt luni din 2022 din cauza unei întreruperi la un terminal important GNL.
Producția de GNL în SUA a fost sub capacitatea maximă, deoarece un incndiu izbucnit în iunie a oprit producţia la terminalul Freeport, care este a doua cea mai mare instalație de lichefiere din Statele Unite, reprezentând o cincime din toate exporturile de GNL din SUA înainte de incident.
În acelaşi timp, cererea și prețurile la GNL cresc, în contextul în care cumpărătorii europeni, aflaţi în deficit de energie, caută alternative la gazele rusești.
Pentru prima dată, Europa a înlocuit Asia în poziţia de cea mai mare destinație pentru gazul natural lichefiat din SUA. În septembrie, 87 de transporturi cu 6,3 milioane de tone au fost efectuate către Europa, depășind ușor volumele din august de 6,25 milioane de tone, potrivit datelor de urmărire a cisternelor. Astfel, exporturile de GNL din SUA către Europa au ajuns la aproape 70% în septembrie, însemnând o creștere de la 56% și 63%, cât s-a înregistrat în august și, respectiv, în iulie, potrivit RT.
Potrivit rapoartelor anterioare ale Administrației de Informații Energetice din SUA, în primele patru luni ale anului 2022, țara a trimis către Europa aproape trei sferturi din totalul gazelor sale naturale lichefiate. Creșterea înseamnă că SUA reprezintă acum aproape jumătate din importurile de LNG ale blocului, însemnând aproximativ de două ori mai mult faţă de cota observată în 2021.
Experții spun însă că, deși exporturile de GNL din SUA au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze înainte de termen, factura a fost de 10 ori mai mare decât costul mediu istoric al umplerii rezervoarelor pentru iarnă.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Internațional
Lituania cere NATO să livreze fără limită arme către Ucraina
Fluxul de știri
0