Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Diplomat: Putin și Zelenski vor participa la G20, în Indonezia

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите "Группы двадцати"
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите Группы двадцати - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, vor călători la Bali în noiembrie pentru summi-tul G20, a declarat un diplomat indonezian pentru ziarul The National din Emiratele Arabe Unite.
BUCUREŞTI, 8 oct – Sputnik, Doina Crainic. Dacă este adevărat, summitul va fi primul eveniment la care vor participa ambii lideri de la începutul operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, scrie RT.
„Amândoi au convenit [să participe]”, a declarat vineri ambasadorul Indoneziei în Emiratele Arabe Unite, Husain Bagis, pentru The National.
Acesta a recunoscut că „situația nu este ușoară din cauza războiului Ucraina-Rusia” și a spus că guvernul său plănuiește deja modalităţi în care să gestioneze sosirea celor doi lideri. „Decidăm în ce hoteluri să îi cazăm – unul pentru domnul Putin și unul pentru domnul Zelenski”, a spus ambasadorul.
Kremlinul a confirmat în iunie că Putin va participa la summit, deși purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat vineri că formatul participării lui Putin „încă nu este stabilit”. Kievul a declarat în august că Zelenski „consideră că ar trebui să se afle pe teritoriul Ucrainei”, dar că s-ar „gândi” să efectueze călătoria dacă Putin va participa în persoană.
Vineri, secretarul său de presă, Serghei Nikiforov, într-un comentariu adresat presei ucrainene, a negat informația potrivit căreia Zelenski ar fi decis să participe la summitul G20.
Președintele american Joe Biden și o serie de alți lideri occidentali l-au îndemnat pe președintele indonezian Joko Widodo să nu-l invite pe Putin la summitul de la Bali. Cu toate acestea, Widodo a rezistat în faţa campaniei de presiune și l-a invitat pe liderul rus așa cum era planificat. Widodo s-a întâlnit cu Zelenski și Putin la începutul acestei veri în încercarea de a-i „invita pe cei doi lideri să deschidă dialogul și să oprească războiul”. În acest context, Bagis a declarat pentru The National că Indonezia urmărește „să facă din G20 o platformă pentru pace, nu pentru conflict”.
De asemenea, Biden pare să-și fi atenuat poziția de excludere a lui Putin, spunând joi reporterilor că „rămâne de văzut” dacă se va întâlni cu președintele rus în cadrul summitului. Departamentul de Stat a intervenit rapid pentru a preciza că, în opinia întregului guvern, „nu poate fi vorba de legături obişnuite când vine vorba de Rusia”.
Deși Ucraina nu face parte dintre cele mai mari 20 de economii ale lumii, Zelenski a fost invitat la Bali în calitate de oaspete.
Fluxul de știri
0