Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pensionarii greci ies în stradă

© Sputnik / Kostis Ntantamis / Accesați arhiva multimediaProtest în Atena, Grecia
Protest în Atena, Grecia - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pensionarii greci au ieșit în stradă, în fața perspectivei unei ierni pe care nu o vor putea suporta economic, după 10 ani de criză economică dificilă.
BUCUREȘTI, 7 oct -Sputnik. Grecia, după mai bine de 10 ani de criză economică dificilă, care a dus la tăieri de salarii și de pensii și o îngreunare a vieții economice, se confruntă acum și cu criza energetică care pune la grea încercare pe cetățenii mai fragili economic peste tot în Europa.
Câteva mii de pensionari greci au ieşit miercuri în stradă la Atena pentru a cere majorarea pensiilor, în faţa creşterii accelerate a preţurilor
Pensionarii greci au fost victimele crizei economice din deceniul trecut, când, la presiunea FMI și a Comisiei Europene, dar și a creditorilor Greciei, au pierdut bani și suveranitate economică, iar acum sunt aruncați într-o aventură geopolitică de către Bruxelles și guvernanții numiți de la Bruxelles.
Inflația în Grecia a trecut de 10 %, ajungând la 12,1% în iunie, punând o presiune tot mai mare pe bugetele personale. Dar și perspectivele unei ierni cu penurie de gaze și energie, îngrijorează pe pensionarii greci.
"Cu creşterile de preţuri, pensia mea se evaporă în primele cinci zile ale lunii!", s-a plâns pentru AFP Georgia Farmakidi, preşedinta sindicatului pensionarilor de pe insula Rhodos, adăugând că nu va da drumul la încălzire în această iarnă.
"Cu 640 de euro pensie (lunară) brută, cum să faci faţă preţurilor crescute la energie şi inflaţiei?", s-a revoltat Alexandros Solomos, de 75 de ani, fost angajat într-o uzină. "Suntem la limita sărăciei şi foametei, împreună cu soţia mea care nu are alte venituri. Ne-au redus pensiile, dar cei care ne guvernează au destui bani să trăiască bine", a adăugat acesta, referindu-se atât la conservatorii aflaţi la putere, cât şi la predecesorii lor de stânga.
"Suntem nevoiţi să reducem numărul de alimente pe care le cumpărăm la supermarket", s-a plâns şi Fotini, de 73 de ani.
Mere - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2022
Economie
Rosselhoznadzor: 3 întreprinderi din Orhei vor exporta fructe și legume în Rusia
Fluxul de știri
0