Flash-mob-ul: Cu mere și prune în fața Ministerului Agriculturii
13:31 07.10.2022 (actualizat: 15:46 07.10.2022)
© Sputnik / Rodion ProcaНа протест у Минсельхоза вышли фермеры из числа тех, кто участвует в бессрочной акции в палаточном городке
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Câțiva agricultori s-au solidarizat cu protestatarii din Orășelul Schimbării. Ei au venit la mitingul desfășurat de protestatarii din fața Parlamentului unde au spus că nu-și pot comercializa produsele.
CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. După care, agricultorii și protestatarii s-au îndreptat în coloană la sediul Ministerului Agriculturii, unde au desfășurat un flash-mob. Ei au adus lăzi de mere, prune și struguri și le-au pus pe scările de la intrarea în Ministerul Agriculturii.
În cadrul flash-mob-ul, agricultorul Iurie Toderean din raionul Soroca a spus că producătorii agricoli moldoveni au aceeași problema ca întreaga Republică Moldova – lipsa piețelor de comercializare. Dar și prețurile exagerat de mari la carburanți.
“Țara noastă era cunoscută cu produsele agricole frumoase, gustoase și, în primul rând, naturale. Noi nu mai avem cui să ne jeluim. Prețurile la carburanți sunt mari. Exporturile: piețele de desfacere pentru producătorii agricoli din nordul țării erau în Federația Rusă. Astăzi nu mai avem aceste piețe de desfacere și toți cei care se adresează consiliului raional, Ministerului Agriculturii nu primesc niciun răspuns. Am rămas doar cu piețele din Republica Moldova, care înregistrează un surplus de produse”, a declarat fermierul.
Iurie Toderean a mai spus că mulți dintre agricultori intenționează să defrișeze livezile.
“În nordul țării avem o recoltă foarte mare de mere, de prune și ele sau au să rămână nestrânse sau trebuie să le ducem la fabricile de prelucrare, la fabricile de conserve. Dar astăzi fabricile de conserve nu dau un preț care să ne permită să ne acoperim cheltuielile. Pe vremuri Ministerul Agriculturii venea cu un adaos la prețul oferit de fabrici, de la un leu la doi lei pe kilogram, și cât de cât era convenabil și nouă să strângem recolta și să o ducem la fabrică. Astăzi suntem lăsați în voia sorții”, a spus agricultorul.
Un alt agricultor din Soroca, pe nume Ruslan, a spus că presa nici măcar nu relatează despre problema producătorilor agricoli, care au lăsat fructele pe deal.
“Nicio instituție mass media nu a arătat câtă producție a rămas pe deal. Priviți ce prune au rămas pe pomi, nimeni nu a vrut să cumpere de la noi, micii producători. Aceste mere frumoase nu le putem exporta. Am primit 1,30 de lei pentru un kilogram. Ele vor ajunge la suc. Aș vrea ca guvernarea să întrebe oamenii de la sate care sunt pierderile lor în acest an”, a spus fermierul.
Un alt agricultor, Igor, din Orhei, a spus că prețurile mari la carburanți și îngrășăminte fac nerentabilă cultivarea florii-soarelui.
“Din cauza prețurilor foarte mari la motorină și la fertilizanți, nu putem da start semănatului de toamnă. Un kilogram de semințe de floarea soarelui îl vindem cu 7 lei kilogramul, dar pentru îngrășăminte achităm 28 de mii de lei pentru o tonă. Nu putem face față scumpirilor din ultima vreme”, a spus fermierul.