Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Poliția cere instanței de judecată să oblige Primăria să suspende protestul din Capitală

© Sputnik / Osmatescoimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Abonare
Poliția s-a adresat în judecată cu solicitarea de a obliga Primăria să suspende protestul din Capitală
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Poliția a cerut instanței de judecată să oblige primăria Chișinău să suspende protestele organizate de Partidul Șor în centrul Capitalei, după ce a constatat mai multe încălcări care ar fi avut loc în timpul manifestațiilor.
Oamenii legii spun că documentează un dosar penal pentru violență asupra unei persoane cu funcție publică și au înregistrat 40 de proceduri contravenționale pentru huliganism, insultarea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor.
Poliția susține că a trimis primăriei șase sesizări cu informații despre toate aceste încălcări și a cerut modificarea programului de întruniri sau chiar sistarea acestora, amintind că este datoria autorităților locale să aibă grijă de buna desfășurare a evenimentelor și de curățenia în oraș.
Pentru că primăria nu a reacționat, poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga autoritatea publică locală să suspende protestele.
„Reiterăm că Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată în comunicatul emis de Inspectoratul General al Poliției.
De cealaltă parte, primăria municipiului Chișinău susține că este de competența poliției și a altor organe de drept să asigure ordinea publică și securitatea publică, iar în anumite circumstanțe, în caz de necesitate, să aplice sancțiuni.
"Iar serviciile municipale au asigurat și vor asigura conform competențelor salubrizarea spațiilor verzi și a celor publice. Deocamdată se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției", anunță serviciul de presă al Primăriei Capitalei.
Potrivit primăriei Chișinău, au fost organizate mai multe ședințe unde au fost întrunite toate părțile implicate și responsabile, "unde s-a adus la cunoștință despre obligațiunile organizatorului care trebuie să acționeze în cadrul legal".
"Recomandăm autorităților centrale și poliției să se conducă de practica internațională și să acționeze în conformitate cu legislația. Reacția Primăriei la solicitarea IGP", a scris Primăria.
flashmob: „Facturile lor ne electrocutează” - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Politică
Un nou flashmob în Orășelul Schimbării: „Facturile lor ne electrocutează”
Amintim că astăzi este a 19-a zi de când oamenii au instalat corturi în fața Parlamentului pentru a-și arăta nemulțumirea față de actuala guvernare de la Chișinău. Organizatorii protestului sunt reprezentanții Partidul "ȘOR", care spun că "oamenii nu vor renunțe la protestele pașnice până nu vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate și aleasă o guvernare căreia să-i pese de oameni și de problemele lor".
Partidul Șor a anunțat că următorul protest național va avea loc duminică, 9 octombrie, ora 15:00, tot în fața Președinției.
Fluxul de știri
0