Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Occidentul a forțat Kievul să facă imposibile negocierile cu Rusia

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaZaharova
Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Abonare
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Occidentul a forţat Kievul să adopte o poziție în care negocierile cu Moscova au devenit imposibile.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. „Am acordat atenție unui decret recent al președintelui ucrainean prin care a aprobat decizia Consiliului de Securitate Națională și de Apărare al Ucrainei cu privire la "imposibilitatea" negocierii cu președintele rus”, a declarat joi Maria Zaharova reporterilor.
Zaharova a făcut o paralelă cu acordurile de pace de la Minsk, spunând că, la început, Kievul „s-a prefăcut că vrea să le accepte, apoi că aceste acorduri au fost încheiate și implementate, pentru a anunța ulterior că nu se va ocupa de ele, conducând în eroare comunitatea internațională.”
„Deja la vremea respectivă era evident că a făcut acest lucru la solicitarea Occidentului, care nu dorește încetarea ostilităților [în Ucraina] și vrea ca ele să continue”, a subliniat Zaharova, citată de Sputnik News.
Declarația vine după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat, la sfârșitul lunii trecute, că Rusia rămâne pregătită să negocieze cu Ucraina.
„Președintele [Vladimir Putin] a spus că Rusia, desigur, își păstrează disponibilitatea de a negocia. Dar, pe măsură ce situația se schimbă, la fel se întâmplă și cu condițiile și am vorbit în mod repetat despre acest lucru. Dar, în general, principiul rămâne același: toate obiectivele operațiunii militare speciale [rămân aceleași]”, a declarat Peskov reporterilor.
Declaraţia a urmat celei a ministrului rus de Externe, Sergei Lavrov, care a spus, în iulie, că Moscova este pregătită să reia discuțiile pe scară largă cu Kievul, iar mingea este în curtea Ucrainei, dar că până acum conducerea ţării a arătat clar că nu vrea relansarea procesului de negocieri.
Înaltul diplomat rus a declarat anterior că, dacă Occidentul speră să rezolve situația din Ucraina militar, negocierile de pace sunt inutile.
Manifestanții țin steaguri ucrainene în timpul unui miting în fața sediului Comisiei Europene de la Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Internațional
Sondaj: În UE, sprijinul public pentru Ucraina scade
Fluxul de știri
0