Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dosarul „Kuliok” a ajuns pe masa magistraților

© Sputnik / Rodion StepanchukIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Abonare
Dosarul denumit generic „Kuliok” este trimis în judecată. Igor Dodon ar fi acceptat 1 milion de dolari de la Plahotniuc.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a trimis în judecată cauza penală de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite în luna iunie 2019, comunică MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, lui Igor Dodon i se incriminează că ”urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA”.
Suma menționată era pretinsă de Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.
Procuratura reiterează că dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond. Or, potrivit prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova.
În continuare, în gestiunea Procuraturii Anticorupție rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui Igor Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de patrie.
Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Politică
Ședința de judecată în dosarul Energocom, în care este vizat Dodon, din nou amânată
Fluxul de știri
0