Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

România va livra gaz Republicii Moldova: Iată ce cantitate

© Photo : Ministerul Economiei și InfrastructuriiGazoductul Iași-Ungheni
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Abonare
Premierul României a anunțat că țara sa poate asigura livrarea gazelor naturale către țara noastră în cantitate de cel mult 150 de milioane de metri cubi pe lună.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. România poate livra Republicii Moldova, nu mai mult de cinci milioane de metri cubi de gaze pe zi. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul României, Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, au existat discuții cu premierul moldovean care a solicitat țării vecine să livreze gaz către țara noastră.
„Am discutat cu premierul Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. … Mai trebuie să vedem ce cantități putem să asigurăm în perioada imediat următoare. În depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reușim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menține echilibrul în sistem și pentru a avea cantitățile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă”, a declarat pentru presă premierul României.
Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că România nu poate asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze în cazul în care concernul rus va sista livrările către țara noastră.
„Dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni și acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”, a mai declarat prim-ministrul României.
În cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că Ciucă cele cinci milioane la care s-a referit Ciucă sunt capacitatea de transport a conductei Iași-Ungheni-Chișinău.
„Mi-aș dori să știu mai multe cât gaz poate livra România către Republica Moldova Necesarul de gaz pentru consumul malului drept al Republicii Moldova ar fi de aproximativ 800 de milioane de metri cubi, mă refer la lunile octombrie-aprilie. … Pentru a ieși cu bine din această iarnă avem nevoie de o cantitate minimă de 500 de metri cubi de gaz. Pentru o lună de iarnă, în funcție de temperatură, vorbim de cantități între 150 – 200 de milioane de metri cubi de gaz”, a declarat Spînu.
În context, ministrul precizează că în cazul în care s-ar livra prin gazoductul Iași-Ungheni la capacitate maximă, necesarul de gaz pentru consum ar fi asigurat de către România.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2022
Economie
Energocom, pe piața din România: Ce se schimbă în domeniul energetic
Fluxul de știri
0