Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețul gazelor pentru consumatorii finali nu va scădea: Explicația ANRE

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu precizări privind prețul gazelor pentru consumatorii finali după modificarea formulei de calcul a prețului de achiziție.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Prețul gazelor pentru consumatorii finali nu va scădea, chiar dacă prețul de achiziție în luna octombrie este de 1 074 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 1 883 de dolari pentru o mie de metri cubi în luna septembrie.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că deși din luna octombrie se modifică formula contractuală de formare a prețului de achiziție a gazelor naturale, nu va exista un efect similar și imediat în prețurile reglementate de furnizare către consumatori.
Potrivit ANRE, impactul la prețul către consumatori va fi inclus în structura prețurilor reglementate aprobate la nivelul unui an calendaristic.
Și asta pentru că Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale prevede că prețurile de furnizare pentru consumatorii finali au la bază prețul mediu ponderat anual de achiziție al furnizorului.
Prin urmare, în calculele de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare, ANRE a inclus prețurile prognozate de import ale SA ”Moldovagaz” pentru trimestrul IV al anului 2022, precum și o parte din devierile tarifare negative acumulate în perioadele precedente.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Economie
România va livra gaz Republicii Moldova: Iată ce cantitate
Fluxul de știri
0