Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Premierul japonez și-a anunțat intenția de a încheia un tratat de pace cu Rusia

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaPremierul japonez Fumio Kishida
Premierul japonez Fumio Kishida  - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2022
Abonare
Premierul japonez Fumio Kishida și-a anunțat intenția de a încheia un tratat de pace cu Rusia
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Guvernul japonez va menține cursul îndreptat spre încheierea unui tratat de pace cu Rusia, în ciuda deteriorării relațiilor bilaterale, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida în discursul programatic ținut la deschiderea celei de-a 210-a sesiuni extraordinare a Parlamentului nipon.
„Din cauza situației din Ucraina, relațiile ruso-japoneze sunt într-o situație dificilă, dar aderăm cu tărie la direcția soluționării problemei teritoriale și încheierea unui tratat de pace”, a spus el.
Relațiile dintre Rusia și Japonia au fost umbrite mulți ani de absența unui tratat de pace, pe care țările așa și nu l-au mai semnat după al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol rămâne problema Kurilelor de Sud (insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și creasta Habomai), pe care Tokyo o pretinde, făcând referire la Tratatul Bilateral de Comerț și Frontiere din 1855.
În 1956, URSS și Japonia au adoptat o Declarație comună, în care Moscova a acceptat ca, după încheierea unui tratat de pace, să ia în considerare posibilitatea transmiterii insulelor Habomai și Shikotan către Japonia. Statutul insulelor Kunashir și Iturup nu era vizat de respectiva declarație comună. Cu toate acestea, negocierile ulterioare nu au dus la nimic. Este posibil ca Tokyo să fi fost influențat de Statele Unite, care au amenințat că, dacă Japonia ar fi de acord cu transferul a doar două insule Kuril, acest lucru ar afecta întoarcerea Okinawa la americani la niponi.
Poziția Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu poate fi pusă la îndoială.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2022
Internațional
The Diplomat: Pentagonul e îngrijorat, China ar putea întrece SUA cu noile sale avioane
Fluxul de știri
0