Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Peskov: Negocierile cu Japonia pentru tratatul de pace sunt acum imposibile

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaDistrugătorul japonez „Suzunami” în timpul exercițiilor comune de căutare și salvare pe mare „Sarex-2019”
Distrugătorul japonez „Suzunami” în timpul exercițiilor comune de căutare și salvare pe mare „Sarex-2019” - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2022
Abonare
Negocierile cu Japonia pentru semnarea tratatului de pace sunt acum imposibile, a spus Peskov.
CHIȘINĂU, 3 oct - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a exclus posibilitatea purtării negocierilor pentru un tratat de pace cu Japonia.
În felul acesta Peskov a comentat declarația prim-ministrului Fumio Kishida, care, în discursul său de deschidere a ședinței parlamentare, a spus, în special, că Tokyo s-a angajat ferm să rezolve problema teritorială și să încheie un tratat de pace, în ciuda relațiilor dificile cu Rusia din cauza Ucrainei.
„Desigur, în astfel de condiții, nu este posibil să se negocieze un tratat de pace”, a spus Peskov reporterilor.
El a adăugat că Japonia s-a aliniat altor țări occidentale și ea însăși a devenit o țară neprietenoasă pentru Rusia, fapt care nu permite purtarea negocierilor.
Relațiile dintre Rusia și Japonia au fost umbrite mulți ani de absența unui tratat de pace, pe care țările așa și nu l-au mai semnat după al Doilea Război Mondial. Principalul obstacol rămâne problema Kurilelor de Sud (insulele Kunashir, Shikotan, Iturup și creasta Habomai), pe care Tokyo o pretinde, făcând referire la Tratatul Bilateral de Comerț și Frontiere din 1855.
În 1956, URSS și Japonia au adoptat o Declarație comună, în care Moscova a acceptat ca, după încheierea unui tratat de pace, să ia în considerare posibilitatea transmiterii insulelor Habomai și Shikotan către Japonia. Statutul insulelor Kunashir și Iturup nu era vizat de respectiva declarație comună. Cu toate acestea, negocierile ulterioare nu au dus la nimic. Este posibil ca Tokyo să fi fost influențat de Statele Unite, care au amenințat că, dacă Japonia ar fi de acord cu transferul a doar două insule Kuril, acest lucru ar afecta întoarcerea Okinawa la americani la niponi.
Poziția Moscovei este că insulele au devenit parte a URSS în urma celui de-al Doilea Război Mondial, iar suveranitatea Rusiei asupra lor nu poate fi pusă la îndoială.
Premierul japonez Fumio Kishida  - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2022
Internațional
Premierul japonez și-a anunțat intenția de a încheia un tratat de pace cu Rusia
Fluxul de știri
0