Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE va taxa profiturile companiilor din energie

© Sputnik / Miroslav Rotarienergie electrica
energie electrica - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri impunerea de taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie.
CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Statele UE au decis să impoziteze veniturile mari ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei, una dintre soluțiile propuse fiind plafonarea prețului la gazele naturale la nivelul blocului comunitar.
Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit vineri la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse luna aceasta pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.
Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.
După finalizarea acordului, statele membre UE au început discuţiile privind viitoarele decizii ale UE pentru a ţine sub control creşterea preţului energiei, multe ţări fiind în favoarea unei plafonări a preţului la gazele naturale, deşi altele, cum ar fi Germania, se opun.
"Toate aceste măsuri temporare sunt foarte bune, dar, pentru a găsi o soluţie în vederea sprijinirii cetăţenilor în această criză energetică, trebuie să plafonăm preţul gazelor naturale", a afirmat ministrul croat al Economiei, Davor Filipovic.
Трубопроводы национальной газораспределительной сети в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2022
Societate
Gazprom a confirmat parțial livrările de gaz către Moldova pentru luna octombrie
Fluxul de știri
0