Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Strugurii și vinul în acest an au gust amar. Un an foarte dificil"

"Strugurii și vinul în acest an au gust amar. Un an foarte dificil"
Abonare
Diana Crudu: “Avem o scădere uriașă de preț în condițiile în care costurile de producție au crescut. Vânzările la vin au scăzut cu peste 6% din cauza lipsei pieței de desfacere“.
Producătorii de vin și struguri vor întâmpina cu mult amar Ziua Vinului organizată tradițional la începutul lunii octombrie. Fostul secretar de stat în Agricultură Diana Crudu a oferit mai multe detalii pentru Agenția Sputnik Moldova cu privire la situația din acest an.
“Sectorul vitivinicol a fost puternic afectat în lipsa pieței de desfacere, dar și din cauza costurilor la motorină, transport și altele. Avem o scădere uriașă de preț la struguri în condițiile în care costurile de producție au crescut. Vânzările la vin au scăzut cu peste 6% din cauza lipsei pieței de desfacere”, a spus Crudu.
De menționat că piața rusă, la moment, nu este accesibilă pentru producătorii de vin și cei de struguri. În 2022, vânzările de vin moldovenesc către Rusia au scăzut cu 58,9% față de 2021. De la începutul anului 2022, companiile moldovenești au exportat în Federația Rusă produse în valoare de 3,4 milioane de dolari, iar la începutul anilor 2000, Rusiei îi reveneau până la 80% din exporturile de vin din Moldova. În ultimii ani, ponderea produselor vitivinicole în exporturile moldovenești a scăzut de la 26% la mai puțin de 5%.
“Unii producători se gândesc să abandoneze domeniile și să-și taie viile. Asta va afecta nu doar producătorii vitivinicoli sau de struguri, dar mai multe ramuri ale industriei și anume: producătorii de sticlă, de carton, prestatori de servicii, un lanț întreg. Anul acesta strugurii au gust amar”, a conchis Diana Crudu.
Anul acesta, Ziua Națională a Vinului va avea loc după o pauză de doi ani din cauza pandemiei. Peste 70 de producători de vin vor fi reprezentați la Chișinău. Accentul va fi pus pe dezvoltarea turismului vinicol și pe prezentarea zonelor cu denumire geografică.
Fluxul de știri
0