Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Stoltenberg a comentat declarațiile lui Zelenski despre cererea de aderare la NATO

© AFP 2024 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2022
Abonare
Stoltenberg a declarat că acum este imposibilă admiterea Ucrainei în NATO.
CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. NATO își va concentra eforturile pentru a ajuta Kievul să se apere, le-a declarat jurnaliștilor la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, comentând declaraţia lui Vladimir Zelenski despre pregătirea unei cereri privind aderarea accelerată la bloc.
Secretarul general a confirmat că fiecare țară are dreptul să-și stabilească propria cale. El a amintit de asemenea că NATO promovează o politică a „uşilor deschise”, ceea ce a și demonstrat în ultimii ani. În același timp, decizia privind calitatea de membru a oricărui stat este luată în unanimitate de toți cei 30 de aliați, a menționat Stoltenberg.
În ceea ce privește Ucraina, alianța se concentrează pe acordarea de asistență Kievului în organizarea autoapărării.
„Acum aceasta este principala sarcină a alianței”, a subliniat secretarul general al NATO.
Anterior, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat că Kievul a depus o cerere de aderare la NATO în regim accelerat. Declarația sa a fost făcută după ce Vladimir Putin și liderii RPD, RPL, regiunilor Zaporojie și Herson au semnat acorduri privind aderarea acestora la Rusia.
Церемония подписания договоров о вхождении в РФ ДНР, ЛНР, Запорожской и Херсонской областей состоялась в Кремле - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2022
Rusia
Putin a învinuit SUA de distrugerea structurii energetice a Europei
Rada Supremă a Ucrainei a modificat în decembrie 2014 două legi, renunțând la statutul de non-bloc al țării. În februarie 2019, parlamentul ucrainean a adoptat modificări la Constituție, stipulând cursul țării spre UE și NATO. Ucraina a devenit al șaselea stat care primește statutul de partener al NATO cu posibilități extinse.
Reprezentanții Washingtonului oficial au afirmat în repetate rânduri că la această etapă nu este examinată posibilitatea aderării Ucrainei la NATO. În același timp, SUA au subliniat că alianța nu va renunța niciodată la politica „ușilor deschise” și nu a exclus ca Kievul ar putea încerca în viitor să se alăture organizației.
Fluxul de știri
0