Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisarul european Johannes Hahn promite să “ne sprijine și să ne ajute”

© Sputnik / Miroslav RotariJohannes Hahn și Maia Sandu
Johannes Hahn și Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2022
Abonare
Uniunea Europeană simte datoria să ajute Republica Moldova în aceste momente dificile. Declarația a fost făcută astăzi de comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în urma unei întrevederi cu președintele țării, Maia Sandu, la Chișinău.
În cadrul unei conferințe de presă, oficialul european a subliniat că vede o determinare clară din partea Guvernului de la Chișinău în lupta cu corupția și realizarea reformei justiției.
„Perspectiva europeană este una clară pentru Republica Moldova. Totuși, în prezent, țara trece prin momente dificile. Războiul din Ucraina a afectat întreaga lume, în special țările mici, care sunt cele mai vulnerabile. În situațiile dificile am sporit sprijinul nostru financiar, vom continua să o facem astfel încât să puteți trece de această criză. Uniunea Europeană dorește să vă ajute în rezolvarea problemelor privind lanțurile logistice și livrările de energie. Vom căuta împreună soluții fezabile pentru Republica Moldova și vom face tot posibilul pentru a vă ajuta. Sunteți o țară candidat pentru aderarea în Uniunea Europeană, care trebuie să devină țară membră, pentru asta vom munci împreună. Vă asigur că vom face totul pentru a vă ajuta și sprijini”, a spus Johannes Hahn.
La rândul său, președintele Maia Sandu a menționat că războiul din Ucraina are consecințe grave pentru toată Europa, însă Republica Moldova a fost afectată mai mult decât alte țări.
„Pentru a trece cu bine de această criză avem nevoie de sprijin. Este nevoie să compensăm cetățenilor creșterea prețului la gazele naturale. Guvernul a instituit Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, dar este necesar să fie suplinite resursele acestuia pentru a ajuta oamenii. Vă suntem recunoscători pentru susținerea oferită până în prezent. Integrarea europeană continue să fie proiectul nostru național pentru care vom lucra. Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru a realiza măsurile stabilite și își propune să obțină progrese cât mai rapid. Așteptăm o cooperare din partea instituțiilor europene. Nu vrem un tratament preferențial, ci un dialog constructiv. Suntem siguri că Republica Moldova are un viitor prosper alături de familia statelor europene”, a afirmat Maia Sandu.
Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în cadrul vizitei de lucru a Comisarului Johannes Hahn, care se află astăzi la Chișinău.
Fluxul de știri
0