Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a luat o decizie în privința stocurilor de gaze naturale

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul a aprobat crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale pentru situații excepționale.
CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. În scopul asigurării unor soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență, Guvernul a aprobat astăzi proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.
Potrivit documentului, Societatea pe Acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, S.A. „Energocom” va crea în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii, un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.
Totodată, furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale vor achita S.A. „Energocom” contribuțiile financiare pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate. Cantitatea minimă de gaze naturale, ce urmează a fi stocate este de 22,8 mln de m3.
Menționăm că gazele naturale care fac obiectul stocurilor de securitate urmează a fi utilizate total sau parțial doar în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, adoptată în cazul apariției unei situații excepționale, inclusiv în cazul declarării stării de urgență.
Totodată, precizăm că, pentru asigurarea securității energetice a țării, în conformitate cu dispozițiile CSE, S.A. „Energocom" a achiziționat gaze naturale în volum de 39,5 mln de m3.
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2022
Economie
ANRE investighează acțiuni speculative pe piața angro a energiei electrice
Fluxul de știri
0