Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Explozii detectate în apropierea conductelor Nord Stream - VIDEO

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaУчасток магистрального газопровода "Северный поток"
Участок магистрального газопровода Северный поток  - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2022
Abonare
Oamenii de știință din Danemarca și Suedia au detectat explozii subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream, luni, când au fost raportate mai multe scurgeri majore.
BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik, Doina Crainic. Se suspectează acum că sabotajul este cauza principală a daunelor.
„Nu există nici o îndoială că acestea au fost explozii”, a declarat marți seismologul Bjorn Lund de la Centrul Național de Seismologie din Suedia (SNSN), pentru radiodifuzorul public SVT.
Armata daneză a publicat imagini aeriene ale scurgerilor, care arată pete mari vizibile în apă. Nord Stream 1 a suferit două scurgeri la nord-est de insula daneză Bornholm, în timp ce Nord Stream 2 a fost deteriorată la sud de Duedde, o plajă situată în extremitatea de sud a insulei, au menționat militarii, potrivit RT.
La începutul zilei, Moscova a anunţat că a analizat cauzele din spatele scurgerilor, fiind plauzibil scenariul în care conductele au fost vizate într-un act de sabotaj. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în prezent „nicio ipoteză nu poate fi exclusă” cu privire la cauzele incidentului.
Conducta Nord Stream 1 a fost finalizată în 2011. Lucrările de construcție pentru Nord Stream 2 au început în 2018 și au suferit numeroase întârzieri din cauza presiunii politice și a sancțiunilor din partea SUA. Conducta a fost terminată și presurizată în septembrie 2021, dar niciodată nu a ajuns să fie pusă în funcţiune.
Cu două zile înainte de începerea operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, guvernul german a suspendat certificarea pe termen nedefinit și a respins în mod repetat orice sugestie, atât internă, cât și din partea Moscovei, de a deschide conducta.
Presiunea în conducta de gaz Nord Stream 2, care a fost construită pentru a pompa gaz din Rusia în Germania, a scăzut de la 300 la 7 bari peste noapte - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2022
Economie
Presiunea scade în conducta Nord Stream 2 către UE
Fluxul de știri
0