Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ziua Vinului mai degrabă o dramă decât o sărbătoare

Ziua Vinului mai degrabă o dramă decât o sărbătoare
Abonare
Denis Roșca: "Revenirea vinurilor pe piața rusă la moment aproape imposibilă. Lipsa unei logistici și contextul regional face imposibil să fim prezență în Federația Rusă".
Pe 1-2 octombrie va fi sărbătorită Ziua Vinului. Un an trist pentru producătorii moldoveni. În 2022, vânzările de vin moldovenesc către Rusia au scăzut cu 58,9%, față de 2021. De la începutul anului 2022, companiile moldovenești au exportat în Federația Rusă produse în valoare de 3,4 milioane de dolari, iar la începutul anilor 2000, Rusia reprezenta până la 80% din exporturile de vin din Moldova.
Expertul economic Denis Roșca a declarat pentru Agenția Sputnik Moldova că pierderile sunt mari, iar prețurile la produse sunt cu mult mai ridicate.

"Revenirea vinurilor pe piața rusă la moment este aproape imposibilă. Lipsa unei logistici și contextul regional face imposibil să mai exportăm la moment vinuri în Federația Rusă. Dincolo de cheltuielile de transport au crescut și prețurile de producție ceea ce face ca vinul moldovenesc să fie mai scump. Unica soluție este să căutăm alternative pe alte piețe din Asia și Africa. Să investim în certificare și calitate", a declarat Denis Roșca.

În ultimii ani, ponderea produselor vitivinicole în exporturile moldovenești a scăzut de la 26% la mai puțin de 5%.
Pe vremea sovietică, RSSM producea circa 10 milioane de hl (la nivelul de producției a unor state precum Chile sau Africa de Sud) astăzi doar 10 % din această cifră.
Fluxul de știri
0