Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA au un plan dacă Rusia folosește armele nucleare

© AP Photo / Pool / Ben StansallЫecretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Ыecretarul de stat al SUA, Antony Blinken - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2022
Abonare
Administrația președintelui american Joe Biden are un plan de reacție în cazul utilizării ipotetice a armelor nucleare de către Rusia, dar nu va dezvălui detaliile acestui plan, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.
BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik, Doina Crainic. Dacă Rusia ar folosi arme atomice pe câmpul de luptă, „consecințele ar fi oribile și am afirmat acest lucru foarte clar”, a spus Blinken duminică într-un interviu acordat în emisiunea „60 minute” de la CBS News. Oficialul a spus că mesajul a fost comunicat în mod public și privat conducerii Rusiei.
„Nu voi intra în amănunte cu privire la ce consecințe ar putea fi. Orice utilizare a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale, desigur, asupra ţării care le folosește, dar și asupra altora”, a avertizat Blinken, citat de RT.
Blinken a comentat observațiile formulate săptămâna trecută de președintele rus Vladimir Putin, care a acuzat SUA și aliații lor că au încercat să divizeze Rusia și a declarat că Moscova va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a preveni acest rezultat.
Biden a răspuns lui Putin, spunându-i să nu folosească arme nucleare și a avertizat cu privire la consecințe dacă ar avea loc un astfel de atac. Blinken a declarat că guvernul său are un plan pentru un astfel de scenariu.
De asemenea, Blinken a cerut Rusiei să prevină escaladarea şi să-şi retragă trupele din Ucraina, spunând: „Dacă Rusia încetează să lupte, războiul se încheie. Dacă Ucraina încetează să lupte, Ucraina ia sfârşit.”
Statele occidentale continuă să furnizeze arme Ucrainei, descriind-o ca pe o „măsură necesară” pentru a ajuta Kievul să învingă forțele rusești pe câmpul de luptă. Washingtonul a proclamat drept obiectiv înfrângerea strategică a Moscovei.
Putin a declarat săptămâna trecută că forțele rusești luptă împotriva „întregii mașinării militare occidentale” în Ucraina.
Выступление президента США Байдена с заявлением по ситуации вокруг Украины - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2022
Editoriale
SUA au considerat întotdeauna Rusia dușmanul lor
Fluxul de știri
0