Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Salvini vrea să o dea jos pe Ursula după ce aceasta a ameninţat Italia

© AP Photo / Roberto MonaldoMatteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2022
Abonare
Liderul partidului Liga din Italia, Matteo Salvini, a declarat vineri că formaţiunea sa de dreapta va depune o moţiune de cenzură împotriva şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a spus că va trata Italia la fel ca pe Ungaria şi Polonia
CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Matteo Salvini vrea să o dea jos pe Ursula von der Lezen de la şefia Comisie Europene. El a declarat vineri că formaţiunea sa de dreapta va depune o moţiune de cenzură împotriva şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că a spus că va trata Italia la fel ca pe Ungaria şi Polonia dacă Liga şi aliatul său Fratelli d'Italia vor câştiga alegerile programate să aibă loc duminică în Italia şi vor promova politici naţionaliste.
Comisia Europeană este deja în conflict cu premierul ungar Viktor Orban şi cu partidul Lege şi Justiţie din Polonia pentru că cele două ţări şi-au afirmat suveranitatea în anumite domenii.
Liga şi Fdi s-au abţinut săptămâna trecută să voteze un raport în Parlamentul European care susţinea că Ungaria sub conducerea lui Viktor Orban nu mai este o democraţie pe deplin funcţională, ci o autocraţie.
Orban este un aliat-cheie al celor două partide italiene, în timp ce PiS face parte din grupul conservator al PE prezidat de liderul FdI, Giorgia Meloni, alături de partidul spaniol de extrema dreaptă Vox.
Meloni, pe cale să devină prima femeie premier în Italia a apreciat adeseori politicile lui Orban şi ale aliaţilor săi polonezi.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2022
Politică
Macron vrea să umple satele Franței cu migranți
Von der Leyen a declarat joi că în cazul în care alegerile generale vor duce la o schimbare eurosceptică, "avem la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei".
Salvini a catalogat declaraţia ei drept un amestec sordid şi arogant în politica internă italiană.
''Doamna îi reprezintă pe toţi europenii, salariul ei este plătit de noi toţi, iar aceasta a fost o ameninţare dezgustătoare şi arogantă'', a spus Salvini, adăugând: ''Duminică votează italienii, nu birocraţii de la Bruxelles, iar dacă aş fi preşedintele Comisiei Europene aş fi (mai) preocupat de facturile la energie''.
Ca urmare, Grupul Identitate şi Democraţie (ID) din PE din care face parte Liga va depune o moţiune de cenzură împotriva şefei Comisiei Europene.
Fluxul de știri
0