Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marina Tauber, recunoscută drept deținut politic

© Sputnik / Rodion ProcaMarina Tauber
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Abonare
Organizația de apărare a drepturilor omului “Solidaritatea Internațională” a recunoscut-o pe Tauber deținut politic
CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Organizația de apărare a drepturilor omului “Solidaritatea Internațională” a postat pe site-ul său un text în care constată că autoritățile moldovenești au încălcat convențiile și tratatele juridice internaționale în cazul Tauber.
Organizația pentru drepturile omului Solidaritatea Internațională (Solidaritätsnetz International) din Elveția a recunoscut-o pe Marina Tauber, membră a fracțiunii parlamentare de opoziție Șor, drept deținut politic.
Potrivit acestei organizații, în 2022, care a adus în Moldova o criză socială fără precedent, cauzată de problemele energetice și de conflictul armat din Ucraina, autoritățile țării, în loc să rezolve problemele emergente, au îndreptat armele împotriva opoziției, care critică deschis conducerea Republicii Moldova.
„Instituțiile guvernamentale care gestionează aparatul de constrângere sunt tentate să folosească justiția penală pentru a pune presiune asupra adversarilor politici”, notează publicația.
Organizația a dat drept exemplu cazul Marinei Tauber. Studiind circumstanțele reținerii și arestării politicianului, „Solidaritatea Internațională” a ajuns la concluzia că deputatul este deținut politic.
„Știm că politicianul moldovean Marina Tauber era în detenție când am început să lucrăm la cazul ei, în ciuda faptului că doamna Tauber nu a fost acuzată de infracțiuni violente... Ținând cont de situația actuală din Republica Moldova și evaluând riscurile, consiliul de conducere al organizației noastre a considerat necesar s-o recunoască pe doamna Marina Tauber drept deținută politică și să ne exprimăm solidaritatea față de ea, acordând toată asistența posibilă în apărarea ei. Vom cere ca toate acuzațiile să fie retrase și ca doamna Marina Tauber să fie reabilitată”, notează publicația.
În cazul Marinei Tauber, autoritățile moldovenești ar fi încălcat în mod flagrant articolul 5 al Convenției de la Roma (1950) și articolul 19 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (1966).
„La vremea potrivită, vom informa ONU, UE și OSCE, atât în ​​scris, cât și prin trimiterea reprezentantului nostru oficial. Solidaritatea Internațională își rezervă dreptul de a desfășura acțiuni publice, precum și alte acțiuni de influență directă. Pentru a oferi asistență directă doamnei Marina Tauber, monitorizare și consultări în domeniul dreptului internațional umanitar, s-a considerat necesară trimiterea la Chișinău a unui membru autorizat al Organizației”, informează sursa.

Ridicarea imunității, percheziții și reținerea Marinei Tauber

Joi, 21 iulie, Marina Tauber a fost lipsită de imunitatea parlamentară în temeiul a două articole. Primul se referă la primirea deliberată de finanțare de către partidul politic Șor de la un grup infracțional organizat.
În plus, Tauber este suspectat că a falsificat raportul privind gestiunea financiară a partidului politic Șor pentru prima jumătate a anului 2022 pentru a ascunde suma fondurilor acumulate și suma fondurilor utilizate.
Imediat după ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber, au fost efectuate percheziții în biroul ei din clădirea Parlamentului. Drept urmare, Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore.
În plus, pe 21 iulie au fost organizate percheziții la mai multe adrese în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului Șor.
Pe 16 august, instanța a decis prelungirea arestului în arestul preventiv pentru Marina Tauber cu încă 20 de zile. După această perioadă, pe 7 septembrie, această măsură preventivă a fost prelungită cu încă 20 de zile, iar pe 14 septembrie, instanța a decis s-o transfere pe Tauber în arest la domiciliu.
Protestatarii au mai instalat 80 de corturi în fața Parlamentului - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2022
Politică
Protestatarii au mai instalat 80 de corturi în fața Parlamentului
Fluxul de știri
0