Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă 27 de milioane de dolari de la FMI pentru Moldova

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaLogotipul FMI
Logotipul FMI - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Miercuri FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica și asta pentru că autoritățile de la Chișinău ar fi realizat mari progrese în domeniul guvernanței fiscale şi anticorupție.
CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Potrivit anunțului făcut de Fondul Monetar internațional chiar pe site-ul său, această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni, dacă îndeplinește anumite condiții prevăzute în acordul cu FMI.
Prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri, sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 de milioane de dolari.
Presiunile asupra finanţelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat în urma conflictului armat din Ucraina, conducând la un val de refugiaţi şi la efecte secundare precum explozia preţului gazelor naturale şi alimentelor.
Potrivit FMI, efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este aşteptată să stagneze pe termen mediu, iar inflaţia va rămâne ridicată din cauza creşterii preţurilor la alimente şi energie. În plus, deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt aşteptate să se majoreze semnificativ în acest an.
"În pofida acestor provocări, autorităţile rămân angajate faţă de programul susţinut de FMI, care este destinat să sprijine persoanele vulnerabile, să continue reformele şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă şi incluzivă. Autorităţile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanţa fiscală, supravegherea sectorului financiar şi întărirea legislaţiei în domeniul anticorupției", a declarat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kenji Okamura.
FMI recomandă autorităţilor de la Chişinău să menţină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaţioniste, constrângerile bugetare şi riscurile la adresa scenariului de bază. În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăți eficienţa cheltuielilor şi să avanseze reformele în domeniul energiei şi întreprinderilor de stat. O altă recomandare vizează protejarea independenței Băncii Naționale a Moldovei şi, de aceea adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislației care să consolideze autonomia instituțională a Băncii Naționale a Moldovei este vitală.
Varujan Vosganian - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2022
Analize și opinii
Vosganian pune la colţ Occidentul care dă lecţii României
Fluxul de știri
0