Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Referendumul privind aderarea la Rusia: Occidentul a uitat de arma principală a Moscovei

© SputnikСпециальная военная операция
Специальная военная операция - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2022
Abonare
Noaptea trecută, președintele francez a solicitat o conversație telefonică de urgență cu Vladimir Putin - și a fost refuzat. Potrivit lui Emmanuel Macron, el speră să discute cu liderul rus în zilele următoare.
Dar Vladimir Zelenski l-a sunat de urgență pe liderul turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, Josep Borrel, Olaf Sholts, Departamentul de Stat, NATO și mulți alții au condamnat fără echivoc Rusia și au promis noi sancțiuni. Motivul acestei agitații este evident - organizarea rapidă a referendumului în Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, în regiunile Zaporojie și Herson cu privire la alăturarea la Rusia.
Nu mai devreme de luni, acest subiect a fost inițiat în autoritățile reprezentative și executive din toate cele patru regiuni, iar ieri procedurile formale au fost deja transmise pentru perfectarea deciziilor necesare.
Știrea trăsnet este data la care vor fi desfășurate aceste plebiscite, care va începe literalmente poimâine - 23 septembrie - și va dura până pe 27 septembrie.
La rândul lor, structurile statale ale Federației Ruse au demonstrat o disponibilitate deplină de a sprijini inițiativa fostelor regiuni ucrainene. Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, și vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, au anunțat sprijinul necondiționat al referendumului.
Comisia Electorală Centrală a Rusiei se pregătește să susțină organizarea votului în rândul imigranților din teritoriile respective, precum și să trimită observatori acolo.
Merită să reamintim contextul în care au loc evenimentele curente. Este vorba de bombardamentele de coșmar pe care forțele armate ale forțelor armate ucrainene le efectuează în localități în ultimele săptămâni.
Luni, la Donețk, 13 persoane au fost ucise în Piața Comisarilor Baku și șapte, inclusiv trei copii din satul Krasnorecenskoe din Republica Populară Lugansk. Cu o zi înainte în Donețk, nouă civili au murit din cauza bombardamentelor masive. În Herson și Melitopol, situația nu este mai ușoară.
Nu există nici cel mai mic sens militar în bombardamentele care au loc - există doar unul punitiv, terorist. Zeci de civili morți, adulți și copii, nu sunt notoriile „pierderi colaterale” (de care nicio armată nu este cu adevărat asigurată). Nu, ei sunt principalele ținte ale atacurilor.
Într-o zi, istoricii și psihologii sociali vor studia în detaliu experiența ucraineană: cum și de ce Occidentul a reușit să transforme o țară întreagă în zombie kamikaze - lipsit de rațiune, dar obsedat de ură și dorința de a ucide nu numai străini, ci și pe ai lor.
Dar în acest moment, pentru Rusia, o întrebare pur practică este mult mai relevantă decât calculele și presupunerile teoretice: ce să faci cu această creatură monstruoasă din coastele sale. O operațiune militară specială este concepută pentru a rezolva această problemă.
Și procesul se desfășoară, deși fără grabă, pe îndelete. Fără îndoială, există motive politice și militare serioase pentru punerea în aplicare a unei astfel strategii, încrederea în corectitudinea acestea a fost confirmată recent de Vladimir Putin la Samarkand.
Cu toate acestea, Statele Unite și Europa nu ascund satisfacția prin faptul că Rusia s-a „împotmolit” în Ucraina din cauza necesității de a acționa cu precizie chirurgicală.
În general, în ultimele luni, se pare că Occidentul a început să creadă cu adevărat în succesul său complet în transformarea Ucrainei într -o „bombă nucleară murdară” geopolitică pentru Rusia, iar în comentariile rău intenționate ale liderilor săi, un citat din clasicii cinematografici este transparent: „Voi nu aveți soluții împotriva osului lui Kosti Saprîkin”.
Aparent, se pare că au uitat din nou că arma principală a Moscovei este capacitatea sa de a mișca asimetric și neașteptat, care nu numai că rup întreaga compoziție pe o tablă de șah, dar răstoarnă masa. Deși, de fapt, este ciudat că au uitat, deoarece de la ultima „surpriză” a trecut puțin mai mult de șase luni.
Așadar, în următoarele zile și săptămâni, analiștii și ofițerii de stat major ai Pentagonului și ai altor țări occidentale vor trebui să-și bată capul ca să înțeleagă modul în care referendumurile și schimbările politice ulterioare vor afecta strategia și tactica Moscovei în cadrul operațiunii militare speciale, ce „surprize” neplăcute le așteaptă atât pe Forțele Armate ale Ucrainei, cât și pe specialiștii și mercenarii occidentali, ce se poate aștepta de la Forțele Armate Ruse.
Iar domeniul la care trebuie să reflecteze este mare. De exemplu, regiunea Zaporijie a spus că intenționează să declare independența și să se alăture Rusiei în granițele sale administrative. În consecință, atunci când regiunea va deveni subiect al Federației Ruse, unitățile militare ucrainene și străine situate pe teritoriul regiunii se vor afla într-o poziție foarte specifică, cu perspective extrem de înfricoșătoare.
Simțind că situația va evolua iarăși altfel de cât și-au dorit, oficialii Statelor Unite și ai Uniunii Europene au reluat vechiul refren. Noi toți am auzit ce spuneau ei acum opt ani și jumătate în legătură cu referendumul din Crimeea.
Dar Rusia? Ea a deschis butonul robotului telefonic: "Rămâneți pe linie. Părerea dvs. este foarte importantă pentru noi. Vă va răspunde primul operator liber al Ministerului Apărării".
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2022
Rusia
Șoigu: Ucraina a pierdut mai mult de jumătate din armata sa. Ce pierderi are Rusia
Fluxul de știri
0